Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că Rusia reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii globale, arătând că poziţia României, indiferent de ce se întâmplă, trebuie să fie corelată cu partenerii săi. „Rusia reprezintă astăzi o ameninţare la adresa stabilităţii globale“, a spus Iohannis, la B1 Tv, potrivit Agerpres.

Iohannis a subliniat că România are trei piloni pe care se bazează politica sa externă din ultimii ani, respectiv Parteneriatul cu SUA, apartenenţa la UE şi la NATO, precizând că este obligatoriu ca aceştia să fie continuaţi. De asemenea, el a punctat că România trebuie să fie solidară cu SUA, NATO şi UE pentru ca securitatea să fie garantată pe flancul estic.

„Noi, indiferent ce se întâmplă, trebuie să credem în aceşti piloni şi să fim parteneri stabili şi serioşi şi atunci dacă în NATO se hotărăşte că de mâine facem acţiunea X, atunci România este obligată în propriul ei interes să facă exact acţiunea X care se hotărăşte în NATO, iar dacă UE hotărăşte că se adoptă un set de sancţiuni, atunci România în propriul ei interes pentru a avea garantată securitatea pentru anii care vor veni trebuie să fie acolo şi să facă exact lucrurile care s-au hotărât“, a spus liderul PNL.

El a spus că pentru România nu există alternative şi că ceea ce se hotărăşte împreună cu partenerii externi este decizia finală.

„Poziţia României, indiferent ce se întâmplă, trebuie să fie corelată cu ceilalţi parteneri. Nu se poate şi este inimaginabil să avem altă poziţie decât partenerii noştri. (...) Nu poate să existe o siguranţă şi o stabilitate a României în afara acestor trei parteneriate“, a mai afirmat Iohannis.

Liderul PNL a precizat şi că relaţia României cu Rusia este foarte proastă, nu din vina UE, ci din altă vină.

"Situaţia este deteriorată, se deteriorează pe zi ce trece şi tot ce putem să facem acum şi probabil sau din păcate în următoarele decenii este să încercăm să rezolvăm situaţia actuală cu partenerii noştri. Deja suntem trecuţi mult dincolo de o relaţie diplomatică", a spus Iohannis.