Povestea migraţiei politicienilor aflaţi în funcţii la data publicării celebrei ordonanţe a guvernului Ponta este departe de a fi încheiată.

Liberalii au sesizat Avocatul Poporului privind neconstituţionalitatea acestui act normativ însă, până la acest moment, problema nu a ajuns pe masa Curţii Constituţionale. Este drept, instituţia Avocatului Poporului nu are obligaţia de a ţine cont de sesizare. Avocatul Poporului are drept de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor sau ordonanţelor doar dacă o sesizare este considerată întemeiată. Iar aceasta considerare este exclusiv la „,mâna” Avocatului Poporului care a declarat că nu a avut suficient timp să studieze problema.

Dorind să contraatace, ACL a stabilit să îşi oblige membri să dea o declaraţie formală în sensul că nu vor părăsi alianţa dintre PNL şi PDL, şi aceasta cât mai urgent. Oricum, înăuntrul celor  45 de zile prevăzute de ordonanţă pentru „migraţie”.

Problema care se pune este cea legată de ipoteza în care Curtea Constituţională ar fi sesizată de Avocatul Poporului cu neconstituţionalitatea ordonanţei Ponta privind migrarea politică şi ar admite aceasta sesizare. Dezlegarea problemei se regăseşte în art. 147 alineatul 4 din Constituţie care dispune ca : „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.

Ca atare, raportat la dispoziţiile constituţionale, toate formalităţile de „migrare politică”, finalizate până la data publicării unei eventuale neconstituţionalităţi a ordonantei, rămân valabile.

Sezonul încă nu s-a încheiat. Intermercato continua! De regulă, marile transferuri se fac spre sfârşitul perioadei. Rămâne de văzut!