Alertă meteo ANM! În cursul zilei de ieri anunţam o nouă alertă meteo ANM. Meteorologii, cel puţin pentru 10 judeţe, anunţau pentru aceste zile fenomene meteo extreme, fiind vorba de intensificări susţinute ale vântului, cantităţi importante de apă în zona montană, dar şi apariţia fenomenului de viscol puternic. Incluisv în Europa se schimbă vremea, datorită unui nou vortex polar.

 

Un vortex polar care s-a abătut asupra Europa

Deşi pentru începutul de săptămână erau anunţate valori ceva mai ridicate, meteorologii europeni vorbesc acum de o schimbare radicală de vreme, menţionând faptul că un vortex polar s-a abătut asupra Europei. Specialiştii sunt de părere că oscilaţia arctică este în prezent uşor negativă şi se preconizează că va rămâne neutră spre negativă în următoarele două săptămâni, deoarece anomaliile de presiune  în Arctica sunt în prezent mixte şi se preconizează că vor rămâne în mare parte mixte.

 

De cealaltă parte, mai spun meteorologii, oscilaţia Nord-Atlantică este în prezent pozitivă şi se preconizează că va rămâne în cea mai mare parte pozitivă în următoarele două săptămâni, deoarece anomaliile de presiune se preconizează că vor fi în cea mai mare parte negative sau mixte în Groenlanda.

 

În următoarele două săptămâni, anomaliile de înălţime a geopotenţialului centrate în Mările Barents-Kara vor favoriza anomaliile de înălţime a geopotenţialului de tip negativ în Europa de Nord, dar mai ales anomaliile de înălţime a geopotenţialului de tip pozitiv în Europa de Sud.

 

„Modelul zonal rezultat va favoriza, în general, temperaturi normale până la peste normal în mare parte din Europa, inclusiv în Regatul Unit, cu temperaturi normale până la sub normal limitate la nordul Scandinaviei şi mai ales în a doua săptămână.”, anunţă specialiştii europeni.

 

În această săptămână, anomaliile de înălţime a geopotenţialului prognozate în Mările Barents-Kara vor forţa anomalii de înălţime a geopotenţialului de tip negativ în Asia de Vest şi în Siberia, cu mai multe anomalii de înălţime a geopotenţialului de tip pozitiv în Asia de Est.

 

Alertă meteo ANM în cel puţin 10 judeţe

Începând de marţi, 17 ianuarie, România este sub o alertă meteo ANM de Cod Roşu de viscol puternic, dar şi de Cod Galben de intensificări susţinute ale vântului şi cantităţi importante de apă, mai ales în zona montană.

 

Conform datelor meteorologilor, cel puţin 10 judeţe au fost afectate de noua alertă meteo ANM, fiind vorba de judeţele Argeş, Sibiu, Dâmboviţa, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba, Caraş-Severin, Prahova şi nu în cele din urmă, judeţul Braşov.

 

Noua alertă meteo ANM este valabilă până astăzi, în jurul orei 14:00, şi stabileşte şi că „La altitudini de peste 1800 m în Carpaţii Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero.”

 

 

 

Sursa:www.playtech.ro