Mai multe percheziţii au loc luni la Opera Naţională din Iaşi, dar şi la locuinţele unor angajaţi. DIICOT a anunţat că este vizată o grupare specializată în fals şi delapidare, condusă de o persoană - manager al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, care ar fi obţinut sume mari de bani din bugetul instituţiilor de cultură, inclusiv din subvenţii de la Ministerul Culturii. Prejudiciul este estimat la 5 milioane de lei. Paisprezece persoane vor fi duse la audieri la DIICOT Iaşi. Ministerul Culturii a transmis luni că va pune la dispoziţia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) toate documentele necesare şi că va coopera cu instituţiile de control ale statului şi va răspunde oricăror solicitări legale necesare pentru bunul mers al anchetei desfăşurate la Opera Naţională din Iaşi.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au făcut, luni, 26 de percheziţii domiciliare, în municipiile Iaşi şi Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în delapidare şi fals.

 

"În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane. Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi", arată DIICOT.

 

Conform sursei citate, scopul organizării grupării a fost de a obţine sume mari de bani din bugetul entităţii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii şi ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însuşirea unei cote mari a subvenţiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

 

"Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte au vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile. Gruparea a acţionat, în diferite perioade, atât în municipiul Iaşi, cât şi în Bucureşti, activitatea infracţională din ultima perioadă fiind desfăşurată pe raza municipiului Iaşi", mai arată procurorii DIICOT.

 

Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.

 

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi vor fi duse, pentru audieri, 14 persoane.

 

Acţiunea a fost sprijinita de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.I.C.E. al IPJ Iaşi şi al jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi.

 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ - Surse judiciare au declarat pentru News, ro că au loc percheziţii coordonate la Opera Naţională din Iaşi, iar în urmă cu aproximativ o oră, şi directoarea instituţiei, Beatrice Rancea a fost adusă la sediul operei.

 

Conform surselor citate, au fost percheziţionate şi casa şi maşina percuţionistului  Alighieri Iatac.

 

De asemenea, ar fi fost percheziţionată şi casa directoarei Rancea.

 

În mai multe rânduri, angajaţi ai Operei au acuzat managementul defectuos, Corpul de control al ministrului Culturii fiind trimis la Iaşi.

 

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro