Poliţiştii de la Rutieră spun că în cazul şoferilor, legea antifumat este mai greu de aplicat. Singurii care pot fuma la semafor sunt şoferii cu maşini personale. Sunt amendaţi taximetriştii şi cei care conduc maşini de serviciu.
„Legiuitorul trebuia să vadă mult mai atent această interdicţie a fumatului la volan, în mod concret văzând un şofer care fumează nu ştie forma de proprietate şi trebuie să-l oprească să verifice… vorbim de blocaje rutiere, că poliţistul preferă să nu execute oprire”, spune Dumitru Coarnă, lider de sindicat din Poliţie, pentru Digi24.
Taximetriştii, de exemplu, primesc între 100 şi 500 de lei dacă fumează în maşini. Legea se aplică şi clienţilor care fumează. Amenzi de până la 18.000 de lei pot primi şi companiile de taxi.
Pe lângă interzicerea fumatului în spaţiile publice, urmează şi interzicerea unor tipuri de ţigări. Printre altele, ar urma să fie eliminate de pe piaţă ţigările slim şi cele cu arome, cum ar fi cele mentolate sau fructate.
Consiliul Uniunii Europene spune că obiectivul principal al revizuirii legisative cu privire la vânzarea produselor de tutun este scăderea atractivităţii pentru tineri.
Reglementările se vor extinde şi asupra ţigărilor electronice. De exemplu, concentraţia maximă de nicotină va trebui să fie de maxim 20 mg/ml, cartuşul de unică folosinţă trebuie să fie de maxim 2 ml, iar volumul maxim al recipientelor de reîncărcare să fie de 10 ml.
De asemenea, Comisia Europeană urmează să facă şi un raport ce se referă la potenţialul risc pe care l-ar putea avea pentru sănătate ţigările electronice.