Într-o singură zi, România a fost condamnată de judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg la plată a aproape 50.000 de euro. Statul roman a suferit condamnări pe bandă rulantă marţi, 25 iunie, daunele stabilite de CEDO ridicându-se la 47.800 de euro. De departe, cel mai cunoscut dintre toţi cei care au câştigat la CEDO este fostul judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, Valentino Acatrinei, condamnat în urmă cu câţiva ani la cinci ani de închisoare pentru corupţie. Acesta nu a obţinut însă şi cea mai mare despăgubire.

 

Cele mai importante daune morale i-au fost acordate de către judecătorii de la Strasbourg lui Gheorghe Cobzaru. Mai exact, acesta va primi 30.000 de euro. Cobzaru a reclamat statul roman la CEDO după ce, în timpul unei urmăriri cu maşina în timpul nopţii ca urmare a furtului unei maşini, fiul său a fost împuşcat de poliţişti, murind apoi din cauza rănilor. Gheorghe Cobzaru a acuzat faptul că fiul său a fost ucis de către poliţişti, dar că nu a existat vreo investigaţie pentru identificarea şi tragerea la răspundere a autorilor crimei.

 

Fosta avocata Lidia Peter, condamnată în acelaşi dosar cu fostul judecător Valentino Acatrinei, va primi 11.000 de euro, daune şi cheltuieli de judecată, pentru încălcarea dreptului la respectarea vieţii private şi de familie şi a articolului privind interzicerea torturii.

 

Fosta avocata Lidia Niculescu, fosta Peter, condamnată în acelaşi dosar cu judecătorul Valentino Acatrinei, la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie, va primi de la statul roman 9.000 de euro, ca urmare a hotărârii CEDO.  Aceasta, la fel ca şi Valentino Acatrinei, a dat statul în judecată, acuzând că le-au fost ascultate telefoanele ilegal, astfel că şi conversaţiile de care procurorii s-au folosit pentru a-i condamna au fost obţinute în mod ilegal.

 

Atât Lidia Niculescu (fosta Peter), cât şi Valentino Acatrinei au acuzat încălcarea alineatelor 1 şi 3 al articolului 6 din Convenţie privind dreptul la un proces echitabil, dar şi încălcarea articolului 8 privind respectarea vieţii private şi de familie.

 

Astfel, judecătorii de la Strasbourg au decis condamnarea statului român la plata unor daune morale de 4.500 de euro către Valentino Acatrinei, şi a unor daune de 9.000 de euro pentru Lidia Niculescu (fosta Peter), aceasta din urmă urmând să primească încă 2.000 de euro cheltuieli de judecată.