Nivelul de alcool la care o persoană este considerată a fi afectată pentru a conduce un autoturism diferă de la o ţară la alta şi variază între 0,20 grame la litru şi 0,80 grame la litru. Alcoolemia ne afectează încetinindu-ne reflexele şi tulburându-ne vederea.

 

Este ilegal să ai alcool în sânge în timp ce conduci în Cehia, Slovacia, România (dincolo de 0,08% apare răspunderea penală, şoferii vor primi amendă şi li se va suspenda permisul), Rusia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Bangladesh, Pakistan, Ungaria.

 

Alcoolemia se măsoară în grame de alcool la fiecare litru de sânge. O alcoolemie de 1 g/l înseamnă o parte de alcool pur la 1000 de părţi de sânge, precum 0,1 mg/l înseamnă o parte de alcool la 10.000 de părţi de sânge.

 

Ce spune legislaţia din România?

Limita de alcoolemie maximă pe care un şofer o poate avea, fără să rişte un dosar penal este între 0,1 - 0,4 mg/ litru alcool pur în aerul expirat (sub 0,80 g/l alcool pur în sânge). Astfel se va încadra la contravenţie (9 la 20 de puncte şi suspendarea permisului pentru 3 luni).

 

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat) se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

 

Dacă persoana care are o imbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.

 

Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

 

Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, dacă permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

 

 

 

Sursa: www.wall-street.ro