În acest moment, 21 de clădiri - şcoli şi grădiniţe - sunt încadrate în categoria de risc seismic unu, potrivit Guvernului. Dintre acestea, în 15 sunt săli de clasă şi laboratoare, iar în restul de şase - cămine ori săli de sport, arată date oficiale. 

 

Pentru că riscul este foarte mare, autorităţile promit că le vor introduce cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare, printr-un program finanţat cu bani de la stat, fonduri europene şi de Banca Mondială. Dar până atunci, elevii ar trebui mutaţi.

 

Pe lista celor 15 unităţi de învăţământ care au în uz câte o clădire cu destinaţia de sală de clasă ori laborator, încadrată în clasa I de risc seismic, se află, de pildă, Colegiului Naţional Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi.

 

În judeţul Bacău, pe listă apar Şcoala Gimnazială Filipeni şi Grădiniţa din Ferăstrău, Oituz. Iar aproape de Bucureşti, în Voluntari, Şcoala Gimnazială nr. 3 apare şi ea pe listă. Alte unităţi se găsesc în judeţe ca Olt, Suceava Neamţ şi Vrancea.

 

Laura Culiţă: ”Unităţile de învăţământ care sunt cu risc seismic unu trebuie să fie reabilitate, iar asta înseamnă mutarea copiilor în spaţii sigure. În primă fază, vor fi alocaţi bani din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, dar autorităţile vor să completeze sumele necesare din bani europeni, dar şi cu ajutor de la Banca Mondială. 60 de şcoli au deja proiecte derulate cu Banca Mondială, printr-un program de 100 de milioane de euro, care presupune reabilitarea, consolidarea unităţilor de învăţământ din zonele cu cel mai mare risc seismic”.

 

Iniţial, 118 unităţi de învăţământ se aflau pe lista clădirilor cu risc seismic

Până miercuri, conducerea şcolilor cu săli şi laboratoare încadrate în clasa I de risc seismic trebuie să vină cu soluţii pentru relocarea elevilor.

 

Nicolae Ciucă, prim-ministru: ”Obiectivele prioritare, în acest moment, sunt elementele de infrastructură din Ministerul Educaţiei, respectiv şcolile şi celelalte clădiri în care se desfăşoară procesul de învăţământ, precum şi spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane”.

 

Lista a fost făcută pe baza informaţiilor furnizate de conducerile şcolilor, în toamna trecută. Aşadar, nu cuprinde şi unităţi de învăţământ afectate eventual de cutremurele din Oltenia.

 

Cseke Attila, ministrul Lucrărilor Publice: ”Să vedem la nivelul autorităţilor locale, fie că vorbim de municipiul Târgu Jiu, fie că vorbim de alte UAT-uri, ce clădiri sunt afectate şi care ar fi măsurile, respectiv sprijinul în resurse financiare necesare pentru ca situaţia acestor clădiri afectate să fie rezolvată”.

 

Iniţial, Guvernul anunţase că sunt 118 unităţi de învăţământ cu cel mai mare grad de risc seismic. Din fericire, între timp multe au intrat în procese de reabilitare şi consolidare.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro