Petre Daea a emis un ordin de ministru al Agriculturii prin care interzice creşterea în gospodării a mai mult de cinci capete de porci.

Ordinul de ministru a intrat deja în vigoare şi inspectorii încep să îl pună în aplicare în toată ţara. Restricţia nu are legătură cu epidemia de pestă porcină care a lovit începând de anul trecut România, ci cu un act normativ în care sunt clasificate fermele de porci din ţara noastră.

”Începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploataţie nonprofesională, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”, se precizează într-o informare a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Cei care doresc să crească mai mulţi porci în gospodărie sunt obligaţi să se înregistreze la registrul comerţului.

Potrivit Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, au fost stabilite dimensiunile exploataţiilor de creştere a suinelor, după cum urmează:

a) fermă de suine de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
b) fermă de suine mică – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
c) fermă de suine medie – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 21-130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
d) fermă de suine mare – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

Mai mult, crescătorii de porci din zonele care nu sunt supuse restricţiilor sanitare veterinare ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane, sunt obligaţi să respecte unele măsuri.

Ei pot cumpăra porci doar din zonele unde nu a fost semnalată boala, animalele trebuie să fie înregistrate, verificate veterinar, iar vânzarea acestora se poate face doar dacă sunt crotaliate, înregistrate în BND şi după obţinerea documentelor sanitare veterinare de la medicul veterinar de liberă practică din localitatea de provenienţă.

Mai mult, cetăţenii care cresc porci trebuie să aibă salopetă şi cizme, fiind interzisă intrarea în adăpostul porcilor cu haine de stradă. Potrivit reglementărilor care au intrat în vigoare în 18 martie, este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale, cât şi lăsarea acestora în libertate.