Lucrările la Istorie a celor doi elevi din Dâmboviţa, eliminaţi de la examenul de bacalaureat, sunt autentice, fiind redactate de cei doi candidaţi în timpul probei de examen fără alte intervenţii ulterioare, însă va fi menţinută eliminarea de la evaluare pentru că „prezintă semne distinctive”.

O echipă de control din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale a efectuat vineri şi luni o serie de verificări la Centrul zonal de evaluare constituit la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din Bucureşti, respectiv la centrele de examen organizate la Liceul Teoretic „Goga Ionescu” din Titu şi Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Moreni, ambele din judeţul Dâmboviţa.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului, verificările au vizat respectarea prevederilor legale privind eliminarea din examen a doi candidaţi din judeţul Dâmboviţa ale căror lucrări au fost trimise spre evaluare în municipiul Bucureşti.

Mai exact, cei doi elevi au fost eliminaţi după ce acelaşi profesor corector a considerat că pe lucrările lor sunt două scrisuri diferite şi că s-a încercat fraudarea probei.

„În urma analizei documentelor puse la dispoziţie, echipa de control apreciază că cele două lucrări au toate aparenţele unor lucrări autentice, redactate de cei doi candidaţi în timpul probei de examen fără alte intervenţii ulterioare, însă prezintă semne distinctive ce constau în scrierile/grafiile total diferite folosite în redactarea lor”, se precizează în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Conform articolului 56, punctul 5 din Anexa 2 a ordinului de ministru nr. 4799/2010, „înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât şi în centrul de evaluare, de către persoanele din comisie care sesizează semnele distinctive, iar decizia se ia de către preşedintele comisiei, după consultare cu comisia judeţeană/a municipiului Bucureşt”.

Astfel, ministrul Educaţiei Naţionale a decis menţinerea pentru ambii candidaţi a eliminării din examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, la proba scrisă la disciplina „Istorie”.

Pe de altă parte, vor fi recunoscute notele obţinute de ambii candidaţi la celelalte două discipline de examen.

Ministrul Educaţiei a mai luat, însă, o decizie în ce îi priveşte pe cei doi elevi. Ambii candidaţi vor putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Măsura a fost luată cu toate că, potrivit legii, odată ce un elev este eliminat de la Bacalaureat, el nu se mai poate înscrie la următoarele două sesiuni.

Doi elevi au picat proba la Istorie a examenului de bacalaureat, după ce acelaşi profesor corector a considerat că pe lucrările lor sunt două scrisuri diferite şi că s-a încercat fraudarea probei.

Părinţii elevilor eliminaţi au depus câte un memoriu în acest sens la Ministerul Educaţiei.

„Din câte imi dau seama, odată ce aceste lucrări au ajuns la primul evaluator, care a avut aceste suspiciuni, lucrarea nu a mai ajuns la cel de al doilea, iar comisia a luat decizia de a anula lucrările. Puteau să solicite un control asupra legalităţii desfăşurării examenului, dacă s-ar fi constatat în urma probelor acest lucru, se putea anula examenul şi ulterior. Această decizie a fost luată pe baza unei prezumţii de vinovăţie.(...)Aceşti copii meritau o şansă. Elevii, când s-au văzut eliminaţi din examen, au fost la mine în primul minut, după care au depus un memoriu la Ministerul Educaţiei. Fetei de la Titu i s-a făcut rău după ce a ieşit de la mine din birou, a fost luată cu Salvarea”, declara inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Sorin Ion.

Sorin Ion a afirmat că dacă nu se va face dreptate pentru aceşti elevi, el va cere să fie anchetat de corpul de control pentru a demonstra buna desfăşurare a examenului de bacalaureat.

„Dacă măsura dispusă şi decizia de anulare a lucrărilor rămâne definitivă, mă văd nevoit ca eu însumi să cer să fiu controlat de către corpul de control, pentru că o astfel de decizie ar putea implica în mod obligatoriu, o complicitate din partea comisie. Iar pentru activitatea comisiei, eu garantez că nu s-a întămplat nimic ilegal în timpul examenului. Şi garantez şi pentru colegii mei care au fost preşedinţii centrelor de examen”, a explicat inspectorul general.