Un număr de 50 de firme şi persoane fizice care vindeau online fără să declare la ANAF veniturile obţinute au fost sancţionate de inspectorii Antifraudă, totalul amenzilor şi confiscărilor fiind de 1,05 milioane lei.

 

Antifrauda desfăşoară operaţiunea "Mercur", cea mai amplă acţiune de verificare a veniturilor nedeclarate obţinute din comerţul electronic nefiscalizat, în cadrul căreia a controlat deja 562 contribuabili. ANAF monitorizează vânzările online, însă persoanele fizice care vând ceva ocazional nu trebuie să îşi facă griji, nu sunt printre ţintele Fiscului. În atenţia inspectorilor intră de obicei sumele mari sau veniturile constante obţinute din astfel de activităţi.

 

Pe lângă sancţiuni, inspectorii Antifraudă, direcţie de control a ANAF, au stabilit şi implicaţii fiscale/obligaţii de plată estimate în acte de control în sumă de 57,7 milioane lei.

Sancţiunile

  • 37 contribuabili mici - 906.000 lei
  • 11 persoane fizice - 142.000 lei
  • 2 contribuabili mijlocii - 4.000 lei

 

ANAF a anunţat anul trecut, la lansarea operaţiunii "Mercur", că, din analizele preliminare, s-a observat că, odată cu creşterea exponenţială a vânzărilor online prin platforme cu reputaţie şi standarde ridicate, s-a intensificat şi comerţul cu mărfuri contrafăcute sau operate de firme fantomă, în special prin intermediul unor persoane fizice sau site-uri paravan, care operează pe perioade scurte.

 

Mai mult decât atât, diversificarea marilor operatori, prin lansarea unor marketplace, a reprezentat o oportunitate pentru firmele sau persoanele care comercializau produse fără a fiscaliza veniturile sau care vindeau produse contrafăcute.

 

Pe cine verifică ANAF

 

În prima etapă, inspectorii antifraudă au analizat peste două milioane de vânzări online de bunuri livrate prin curier şi a început verificarea a peste 500 dintre clienţii firmelor de curierat rapid cu cel mai mare volum de livrări cu plata ”ramburs” sau în conturi bancare.

 

Monitorizarea şi analiza comerţului din marile centre angro, achiziţiile din UE şi importurile extracomunitare cu vânzările online şi a livrărilor cu încasare ”ramburs” sau plată online realizate de firmele de curierat rapid au evidenţiat tipologii de acţiune, în principal de către persoane fizice care cumpără produse la preţuri subevaluate, pe care le vând en-detail online şi încasează de la cumpărători contravaloarea, fără plata obligaţiilor fiscale.

 

Furnizorii acestor persoane fizice achiziţionează intracomunitar sau importă bunurile prin firme proprii sau intermediare, care sunt apoi “lichidate” după finalizarea formalităţilor de vămuire. ANAF va iniţia, în perioada imediat următoare, acţiuni de control în vederea recuperării taxelor şi impozitelor datorate, acolo unde este cazul, prin măsuri şi proceduri fiscale.

 

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro