Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, dezvăluie informaţii şocante despre cum sunt introduse în România mai multe produse nocive, care otrăvesc populaţia. Ministrul spune că instituţiile statului nu îşi fac datoria, pentru a controla produsele din import care ajung în farfuriile românilor. BUCUREŞTI, 26 aug – Sputnik. Românii consumă multe produse dăunătoare pentru sănătate, care ajung uşor la noi în ţară, fiindcă România e „piaţă de mâna a 10-a”, spune Achim Irimescu într-o înregistrare audio prezentată la emisiunea “Sinteza Zilei” de la postul Antena 3.

Irimescu afirmă că în România se aduce peşte contaminat cu viermi. În intestinele peştilor proveniţi din Marea Nordului se află un vierme, Anisakis, de 2-3 cm. În Europa peştii respectivi sunt evisceraţi, astfel că, odată cu viscerele, sunt scoşi şi viermii, după care sunt puşi în vânzare. Însă, în România, fiindcă e „piaţă de mâna a 10-a”, peştii nu se mai eviscerează şi, astfel, se aduc foarte ieftin.
 

„Aia e mână de lucru, să iei fiecare peşte în parte, să scoţi intestinele. Iar în România se lasă aşa (cu viermi). Se congelează, în principiu, dacă ajunge să se congeleze la timp. Dacă nu, până ajunge să se congeleze, la minus 22 de grade – asta e regula (…) – viermii migrează – de pe vapor, până ajunge el la refrigerat – migrează în muşchi. Şi ăsta e un peşte contaminat”, a dezvăluit Achim Irimescu într-o convorbire la telefon, care a fost înregistrată de postul Antena 3 fără ca acesta să ştie.

Irimescu povesteşte că, înainte de aderarea României la UE, irlandezii trimiteau, printr-o firmă românească «descurcăreaţă», cantităţi masive de peşte în România la un preţ foarte scăzut. „Eu i-am blocat până la aderare, dar după aderare nu am mai reuşit”, divulgă Irimescu. Ministrul Agriculturii mai dezvăluie în înregistrare că în România a fost adusă carne de vită congelată de 40 de ani. De asemenea, România este o piaţă pe care sunt introduse produse al căror termen de valabilitate este aproape expirat sau chiar depăşit. Exemple sunt salamul „spălat cu oţet” şi apoi aşezat în galantar, brânza căreia i se schimbă saramura şi apoi este reintrodusă în vânzare. Instituţiile statului, ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului) şi veterinarii nu îşi fac datoria, atarge atenţia Irimescu.

Achim Irimescu mai spune că, atunci când a fost trimis în Italia şi Germania grâu din România etichetat ca fiind „bio”, a fost testat şi s-a constatat că avea chimicale. A ieşit mare scandal şi României urma să i se aplice procedura de „infringement” (sancţiuni), dar, întrucât s-a descoperit că certificatorul din România care a avizat produsul respectiv era italian, cazul s-a muşamalizat. Însă, dacă străinii controlează ceea ce provine din România şi ajunge la ei, autorităţile noastre de ce nu controlează produsele care ajung la noi?— se întreabă Achim Irimescu.


O altă informaţie şocantă a fost comunicată recent de preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru. În România intră zilnic 25 de tiruri care aduc pâine congelată din import, ceea ce înseamnă 875.000 de tone pe an, a declarat Nini Săpunaru citată de Agerpress. Alarmant este că 70% din hrana pe care o consumă românii este importată, România nu mai are capacitatea de a produce harnă în cantităţi suficiente şi cumpărăm din afară aproape tot, potrivit unui studiu publicat de Jurnalul Naţional. România importă lunar produse alimentare în valoare de 780 milioane de euro, potrivit Jurnalul Naţional. Aceasta în condiţiile în care pământul României este de calitate superioară, fertil şi hrănitor, însă producătorii români nu sunt sprijiniţi. Ambasadorul Norvegiei spunea acum ceva timp – afirmaţie care a devenit virală – că „România ar putea hrăni 80 de milioane de oameni”, însă, din păcate, nu-i hrăneşte nici măcar pe români, scrie agroinfo.ro.

Sursa> ro.sputnik.md