Autorităţile au decis recent ce nu mai au voie să facă românii cu actele personale. Legea a intrat în vigoare acum, iar mulţi români vor fi afectaţi. Mai exact, vorbim despre Legea nr. 105/2022, apărută cu puţin timp în urmă în Monitorul oficial nr. 412 şi care se va aplica de luni, care modifică Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. În plus, sunt modificări importante şi pentru viitorii părinţi, care nu vor mai avea voie să îşi boteze copiii cu mai mult de trei prenume.
Iată ce nu mai au voie să facă românii cu actele personale
Aşadar sunt modificări importante ale legislaţiei, începând chiar de luni, 2 mai. Mai exact, Legea nr. 105/2022, apărută cu puţin timp în urmă în Monitorul oficial nr. 412 şi care se va aplica de luni, modifică Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, pentru a stabili clar că este interzisă modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Românii care modifică sau completează ilegal certificatele de stare civilă, adică cele de naştere, căsătorie sau deces, se vor trezi că acestea vor fi anulate. De asemenea, nu mai este legală nici plastifierea lor, deoarece vor fi imediat anulate.
Nulitatea acestor documente va fi constatată de către ofiţerii de stare civilă, funcţionarii din cadrul direcţiei de evidenţa populaţiei sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori ofiţerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră ale României.
Mulţi români alegeau să-şi plastifieze documentele respective, pentru a le proteja, deoarece în timp acestea se degradează. Plastifierea reprezinta acoperirea documentelor în format tipărit cu un strat de plastic protector, de cele mai multe ori, prin aplicarea la cald a unei astfel de pelicule. Ei bine, acest lucru nu mai este posibil, deoarece documentul va fi anulat.
Suplimentar, legea apărută azi mai prevede şi faptul că la înregistrarea naşterii unui copil la oficiul stării civile, părintele nu va putea da mai mult de trei prenume copilului (adică în afara numelui de familie). Modificările vin, totuşi, şi cu veşti bune. Autorităţile au simplificat procedurile din domeniul actelor de stare civilă, ceea înseamnă, de fapt, reducerea timpului alocat soluţionării cererilor în legătură cu aceste documente.
Sursa: www.impact.ro