MAE recomandă cetăţenilor români ca, în măsura posibilităţilor, să utilizeze paşapoartele valabile alături de cărţile de identitate pentru a intra în Franţa, în urma declarării stării de urgenţă.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze că, în urma atacurilor comise în capitala Paris în seara zilei de 13 noiembrie 2015, preşedintele François Hollande a decretat stare de urgenţă pe tot teritoriul Franţei. Acest lucru nu înseamnă închiderea efectivă a graniţelor, ci introducerea de controale la frontiere pentru toate persoanele care doresc să intre sau să iasă de pe teritoriul francez. În aceste condiţii, MAE recomandă cetăţenilor români ca, în măsura posibilităţilor, să utilizeze paşapoartele valabile alături de cărţile de identitate", conform unui comunicat.

MAE anunţă că starea de urgenţă a intrat în vigoare pe teritoriul Franţei vineri noaptea şi că permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate.

MAE precizează că, tot în cursul nopţii, autorităţile franceze au adoptat şi un decret pentru punerea în aplicare a unor măsuri consolidate în toate oraşele din regiunea Ile-de-France. Aceste dispoziţii permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă, închiderea temporară a sălilor de spectacol şi a locurilor de reuniuni publice, predarea armelor şi posibilitatea de a efectua percheziţii administrative. De asemenea, şcolile, liceele, unităţile de învăţământ, universităţile vor fi închise sâmbătă în Ile-de-France, iar excursiile şcolare au fost anulate.