Lia Olguţa Vasilescu a vorbit la Antena 3 despre creşterea salariului minim, după ce în ultimele săptămâni au avut loc mai multe discuţii privind majorarea acestuia.

 

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că în urma discuţiilor cu patronatele şi sindicatele s-au decis anumite schimbări: ,,Nu este niciun fel de blocaj. Noi am avut în plan să mărim salariul minim din luna noiembrie. Sindicatele ne-au reproşat că nu l-am făcut diferenţiat, i-am asigurat că acest lucru se va întampla. Ieşisem cu salariul de 2050 lei, ni s-a atras atenţia că trebuie să fie 2080 ca în programul de guvernare.

 

Am avut un protest din partea patronatelor la care ne aşteptam, dar în acelaşi timp am zis să facem şi testul IMM-urilor. Pe site-ul ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici şi mijlocii. Am fost de acord să mergem o lună mai târziu, să aplicăm de la 1 Decembrie.

 

La următoarea şedinţă de Guvern vom avea o OUG de modificare a Codului Muncii, să se vorbească de salariul minim diferenţiat. După ce va fi modificat va trebui să venim cu o hotărâre de guvern. De la 1 decembrie, ar urma să fie 2080 de lei iar pentru cei cu studii superioare şi cei cu 15 ani vechime va fi 2350 de lei”.

 

De asemenea, ministrul a declarat că sunt posibile unele disponibilizări la stat de anul viitor: ,,Sunt posibile disponibilizări în zona aparatului de stat. Eu am început o procedură pe Ministerul Muncii. Ne este foarte simplu să facem o reorganizare în judeţe. Dispar jumătate din funcţiile de conducere judeţene. În loc să ai 4 entităţi, poţi să ai 2 cu acelaşi număr de personal, dar cu funcţiile de conducere la jumătate”.

 

Amintim că Eugen Teodorovici declarase în octombrie că salariul minim ar putea creşte de la 1 noiembrie. Mediul de afaceri a criticat măsura, iar în urma discuţiilor cu sindicatele şi patronatele, Viorica Dăncilă a anunţat că salariul va creşte ,,poate de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie”.

 

Aş vrea să fac nişte precizări cu ce se întâmplă de la 1 ianuarie. Din 2019 pana în 2022 se va creşte la bugetari cu 25% din diferenţă. Au fost multe confuzii, s-a spus că se creşte pe brut. Nu, este 25% din diferenţă.

 

În ceea ce priveşte Educaţia, Medicina şi Sănătatea au fost două domenii prioritare, ei au urcat direct pe grila din 2022, ei nu vor mai avea creştere.

 

Sunt universităţi de gradul 1 şi gradul 2, aceste diferenţe după numărul de studenţi. Profesorii vor ajunge la salarii destul de bune, vor avea sporuri de peste 30% în afară de cei 9.289 de lei salariul calculat în graficele noastre. Eu cred că toate lumea a înţeles acum în sfârşit cum e cu Legea Salarizării. Cine a citit legea şi-a dat seama ce înseamnă ea. Medicii şi asistentele au mers pe grila din 2022, la fel ca profesorii, iar ceilalţi urcă treptat.

 

Mulţi dintre liderii PNL-ului au spus că primul lucru pe care vor face va fi să abroge acest lucru. Uşor uşor au renunţat. Cei care candidează trebuie întrebaţi dacă vor aplica Legea Salarizării.

 

Cea mai mare creştere, cel mai mare efort bugetar, va fi în 2020. Dublarea pensiilor înseamnă anul 2020 pe mandatul nostru. Efortul cel mai mare este atunci pentru că urcăm de la un punct de pensie de 1775 de lei.

 

Am avut experienţe la legea offshore cu ALDE. Au trebuit două săptămâni să întoarcem legea pentru că nu aveam suficiente voturi. În opinia mea cea mai bună variantă era cea a PSD-ului. În momentul în care nu ai 50%+1 trebuie să pleci urechea la ce spun colegii de guvernare. Uneori au proiecte bune, alteori nu suntem mulţumiţi de varianta negociată. Legea Offshore a trecut într-o formă de care eu personal nu sunt foarte mulţumită.

 

Este foarte posibil să fie excluderi după CEX. Nu este vorba e preşedintele PSD dacă mai colaborează bine sau nu. E vorba de ce se întâmplă în Parlament. Nu putem fi şantajaţi de proprii colegi care sunt supăraţi că poate au pierdut o funcţie.

 

Cu mine nu a vorbit nimeni nimic despre vreo mutare de la Ministerul Muncii. Noi am aplicat toate măsurile din programul de guvernare, vom fi în şomaj tehnic practic. Nu am nicio discuţie despre mutare făcută cu nimeni.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro