După mai multe săptămâni de amânări, parlamentarii din Camera Deputaţilor au votat legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, dar şi în spaţiile deschise, dacă în apropiere se află un loc de joacă.

Legea antifumat a trecut de Camera Deputaţilor. Ea a fost votată de parlamentari de la toate formaţiunile. Au fost 164 de voturi „pentru”, 26  „împotrivă” şi 20 de abţineri.

Din lege a fost eliminat articolul care fusese contestat de Consiliul Concurenţei, cel care prevedea să fie interzisă afişarea pachetelor de ţigări în spaţii obligatorii de trecere.

Legea nu permite amenajarea de spaţii speciale pentru fumat în clădiri de utilitate publică şi instituţii. Sunt doar două excepţii: penitenciarele de maximă siguranţă şi aeroporturile, unde pot fi amenajate spaţii speciale pentru fumat.

Sancţiunile sunt de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă legea.  

Localurile care nu respectă legea pot fi suspendate sau închise.  

Legea poate fi contestată la Curtea Contituţională în termen de cinci zile, apoi va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Acesta o poate ataca, dacă va considera că este cazul. Poate să o întoarcă la reexaminare sau să o conteste la Curtea Contituţională.

Dacă şeful statului nu o va contesta, aceasta poate intra în vigoare foarte rapid.