România nu a transpus în 2016 în legislaţia naţională 21 de directive UE, termenul fiind depăşit, şi riscă sancţiuni financiare prin infringement, iar în 2017 trebuie să transpună alte 27 de norme europene, potrivit unui document întocmit de MAE şi transmis Parlamentului. Unele legi menite să rezolve problema au fost clasate după formarea noului Parlament pentru că nu au fost discutate, nici ele, la timp.
Documentul transmis Parlamentului a fost întocmit de MAE, care asigură coordonarea interministerială privind transpunerea directivelor. "În cursul anului 2016 au fost promovate de către Guvern mai multe proiecte de acte normative primare (sub formă de legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţă), care transpun directive UE. Pentru unele dintre directive, termenul de transpunere a fost depăşit, fiind declanşate acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiei de comunicare a măsurilor naţionale de transpunere a acestora", informează MAE.
Ministerul, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, avertizează că România riscă sancţiuni dacă problemele nu sunt rezolvate.
"În scopul evitării sancţiunilor pecuniare care ar putea fi impuse României ca urmare a necomunicării acelor normative de transpunere pentru directivele restante, este absolut necesar ca respectivele proiecte să fie adoptate, publicate în Monitorul Oficial al României şi notificate Comisiei cu maximă celeritate", se arată în document.
Comisia Europeană a decis că, în cazul în care statul membru vizat de sancţiuni se conformează după momentul sesizării Curţii de Justiţie a UE, ea nu va mai putea interveni, iar instanţa UE va putea aplica sancţiunile financiare, astfel încât MAE cere ca toate directivele să fie transpune înainte ca nerespectarea termenelor de către România să fie adusă în atenţia Curţii de Justiţie.
În total, sunt 21 de directive care nu au fost transpuse, dintre care 11 sunt directive UE care au corespondent normativ în procedura parlamentară actuală, iar alte 10 sunt directive UE care urmează să fie transpuse în lege prin proiecte aflate în acest moment încă la nivelul Guvernului, pentru elaborare, avizare sau aprobare.
În trei cazuri, însă, proiectele Guvernului au fost aprobate, trimise Parlamentului şi puse în dezbaterea Legislativului, însă toate aceste proceduri vor fi reluate pentru că deputaţii şi senatorii nu au discutat proiectele în timp util, din cauza alegerilor parlamentare. Astfel, proiectele sunt preluate de la o legislatură la alta doar dacă ele au fost incluse pe ordinea de zi a comisiilor sau a plenului, însă în cazul celor trei, deşi exista timp pentru acest lucru, nu a fost îndeplinită cerinţa constituţională şi au fost astfel clasate.
Directivele restante se referă la probleme precum libera circulaţie, restituirea obiectelor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, recunoaşterea calificărilor profesionale, sancţiunile penale pentru abuzul de piaţă, soluţionarea alternativă a litigiilor, protecţia victimelor criminalităţii, drepturile de autor, combustibilii alternativi, reducerea consumului de pungi din plastic şi mandatele europene de arestare.
Pe lângă cele 21 de proiecte ale căror teremene de transpunere au fost depăşite, România va avea obligaţia în 2017 să transpună, până în luna decembrie, alte 27 de directive UE.
România nu a transpus la timp în legislaţia naţională 21 de directive UE şi riscă sancţiuni
20 februarie 2017
(178 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Centrul European pentru Controlul Bolilor: Măsurile actuale din România nu sunt suficiente pentru stoparea epidemiei. Numărul cazurilor şi al deceselor va continua să crească cel puţin până la Craciun.
(27 noiembrie 2020)
115 vizualizări
Subiecte accesibile la simularea pentru evaluarea naţională
(18 februarie 2014)
254 vizualizări
Explozie la o bancă, lângă Bucureşti. Doi bărbaţi au încercat să o jefuiască
(13 noiembrie 2018)
82 vizualizări
Jandarmeria oferă sfaturi pentru cei care protestează: "Ne revedem astăzi? Atenţie la recomandările forţelor de ordine”
(4 februarie 2017)
285 vizualizări
Ce a răspuns MAI la întrebarea ”Dacă merg pe un drum cu 160 km/h, iar din faţă bate vântul cu 120 km/h, ce viteză înregistrează radarul ascuns prin boscheţi?”
(16 iunie 2018)
922 vizualizări
Convoi NATO, blocat pe Valea Oltului
(3 iunie 2017)
263 vizualizări
Raportul MCV: România trebuie să rămână pe drumul cel bun! Parlamentarii, luaţi din nou în vizor
(28 ianuarie 2015)
53 vizualizări
Opt urşi, văzuţi marţi seară în staţiunile de pe Valea Prahovei
(15 noiembrie 2017)
356 vizualizări
A murit Ioan Mihai Pacepa!
(15 februarie 2021)
131 vizualizări
Toată ţara, cu excepţia zonelor de litoral din Tulcea şi Constanţa, sub coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă
(22 iunie 2024)
52 vizualizări
Perioada de izolare pentru bolnavii COVID a fost scurtată. Cât trebuie să stea acasă pacienţii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi
(4 februarie 2022)
245 vizualizări
Vremea se schimba radical: Informare meteo de furtuni valabila pentru toata tara
(13 august 2019)
192 vizualizări
CCR: Concubinii ar trebui să aibă acelaşi statut ca soţii în faţa justiţiei
(1 octombrie 2017)
433 vizualizări
Dezvăluiri: Peste jumătate din preţul produsului reprezintă comisioane de supermarket
(7 aprilie 2016)
68 vizualizări
Guvernul ia în calcul deschiderea graduală a şcolilor după 15 mai !
(16 aprilie 2020)
521 vizualizări
10.000 de lei de la stat, pentru românii cu WC în fundul curţii: doar depui cererea şi primeşti banii să-ţi faci condiţii în casă
(3 noiembrie 2022)
446 vizualizări
CFR reduce viteza de circulaţie a trenurilor, cu 20-30 km/h, între 28 iunie – 2 iulie, din cauza caniculei
(28 iunie 2017)
178 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole