Românii care lucrează în nordul Italiei au continuat să vină luni acasă, în ciuda avertismentelor autorităţilor din România. Autocarele sunt trase pe dreapta, iar călătorii sunt verificaţi de inspectorii sanitari.

 

Toate autocarele care vin din Italia sunt trase pe dreapta în vama Borş, iar pasagerii trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică caută persoane care prezintă semne ale bolii respiratorii, iar pe cei fără simptome îi informează că ar putea sta în carantină pentru următoarele 14 zile.

 

- Ne-a dat o fişă acolo, am scris data naşterii, numărul de telefon, povesteşte unul dintre români.

 

- V-au luat temperatura?

 

- Nu ne-au luat nicio temperatură, nimic.

 

***

 

- V-au spus să staţi în carantină?

 

- Nu, dar de ce să stau în carantină, doar am treabă, trebuie descărcată maşina.

 

- După aceea te întorci în Italia?

 

- Da.

 

Coronavirusul afectează serios economia Italiei, iar efectele le simt deja şi românii care lucrează acolo.

 

„Rămân fără locuri de muncă şi cam atât”, spune unul dintre ei.

 

„Închid hotelurile, clienţii renunţă la rezervări şi se închid”, povesteşte un altul.

 

- Noi am fost în comerţ. Comerţ ambulant şi a fost carnaval la Venezia, poate aţi auzit, s-au închis.

 

- Sunteţi afectaţi personal de coronavirus, munca dvs.?

 

- Câştigul nostru, nu?!

 

Duminică seară, într-un autocar cu 17 persoane care venea din Milano a fost găsită o persoană cu febră.

 

Un alt caz a apărut în atenţia publică luni. După verificările din vamă, un autocar a fost oprit în Oradea pentru reevaluarea pasagerilor şi a documentelor. Deşi iniţial s-a vorbit inclusiv de trimiterea în carantină a tuturor persoanelor, într-un spaţiu protejat din judeţ, autorităţile s-au răzgândit până la urmă.

 

„A fost reevaluat un autocar cu 46 de persoane, care venea din Italia, dar s-a dovedit că persoanele proveneau toate din zona galbenă, în consecinţă conduita adoptată este de autoizolare la domiciliu pentru persoanele respective”, a explicat Dorel Ţîrţ, purtător de cuvânt DSP Bihor.

 

Ministrul interimar de Interne spune că toţi cei care intră în ţară din zonele afectate sunt obligaţi să intre în carantină. „Constituie infracţiune de fals în declaraţii şi se pedepseşte conform art 326 din Codul penal, instituindu-se şi măsura obligatorie a carantinei”, a spus Marcel Vela, avertizându-i pe cei care ar fi tentaţi să declare că vin din alte ţări.

 

Între timp, datele s-au schimbat atât în România, cât şi în Italia. Autorităţile române au anunţat că suspendă toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia spre România, începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, până în data de 31.03.2020, ora 12:00, ora României, după ce cu o zi înainte suspendaseră şi cursele aeriene. Autorităţile italiene, la rândul lor, au anunţat luni seara că întreaga ţară este declarată „zonă roşie” începând de marţi, fiind considerată cu risc epidemic. Sunt închise toate graniţele şi populaţia este rugată să stea cât mai mult izolată la domiciliu. Urmare a acestei decizii, toate persoanele care vor intra în România venind din Italia vor fi puse în carantină 14 zile.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro