Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România solicită liderilor politici, instituţiilor publice şi reprezentanţilor presei să se abţină de la declaraţii şi acţiuni care pun presiune asupra Curţii Constituţionale ori incurajează cetăţenii să o facă, în contextul în care Curtea este chemată să decidă atât cu privire la constituţionalitatea prevederilor din OUG 13/2017, cât şi cu privire la conflicte constituţionale între puterile statului. De asemenea, magistraţii cer Guvernului asigurări că va publica imediat în Monitorul Oficial motivarea deciziei CCR privind OUG de modificare a codurilor penale.

"Constatăm cu îngrijorare că începe să se repete scenariul de anul trecut, când Curtea Constituţională a României a fost presată public, insistent şi repetat, să dea anumite decizii cu privire la constituţionalitatea unor dispoziţii penale referitoare la executarea mandatelor de supraveghere tehnică şi la definirea infracţiunii de abuz in serviciu. Amintim tuturor că statul român «se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecatorească – în cadrul democraţiei constituţionale», unde fiecare putere are un rol determinat, stabilit clar de Constituţie. Curtea Constituţională este «garantul supremaţiei Constituţiei», care este legea fundamentală şi temeiul statului de drept, asigurând, totodată, respectarea echilibrului între puteri", precizează UNJR într-un comunicat, amintind că "hotărârile Curţii Constituţionale sunt “general obiligatorii” şi trebuie respectate de toată lumea.

Magistraţii amintesc că în data de 31 ianuarie 2017, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţ- nr. 13, Avocatul Poporului, Preşedintele României şi Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat Curtea Constituţională a României, în baza competenţelor ce le aparţin, iar instanţa de contencios constitutional urmează acum să se pronunţe, proces care dovedeste că România a dobândit în cei 27 de ani de democraţie mecanisme de control reciproc şi că principiul esenţial al democraţiei de “checks and balances” între instituţii funcţionează.

"Prin urmare, orice fel de presiune făcută în acest moment asupra Curţii Constituţionale cu scopul de a-i influenţa decizia reprezintă, prin ea însăşi, o atingere adusă acestui principiu esenţial al democraţiei. Solicităm de aceea, din nou, tuturor instituţiilor, persoanelor publice şi cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi să se abţină de la acte şi declaraţii care ar putea fi interpretate ca presiuni asupra Curţii Constituţionale, făcute cu scopul de a o determina să pronunţe o anumită soluţie în cauza cu care este învestită", spun reprezentanţii UNJR.

Ei fac un apel public către Guvernul Grindeanu să ofere garanţii exprese că va asigura publicarea imediată în Monitorul Oficial a motivării deciziei CCR, indiferent de conţinutul acesteia.