Festivalul Electric Castle, organizat la Cluj în pofida recomandărilor OMS şi ECDC, este un experiment social, asumat strict politic, iar consecinţele le vom vedea în două săptămâni, spune medicul şi cercetătorul Octavian Jurma, convins că astfel de evenimente puteau fi folosite ”ca să stimulăm vaccinarea la tineri, care merge foarte prost”.

 

”Discutam cu organizatorii ca să folosim aceste evenimente ca motivaţie. Anunţam din timp: Organizăm Electric Castle, Untold, doar pentru vaccinaţi! Anunţam din ianuarie, astfel încât să NU existe această rezistenţă şi sentimentul de discriminare.

 

La vremea aceea, ar fi fost văzută ca o recompensă participarea vaccinaţilor, nu ca o pedeapsă pentru nevaccinaţi, pentru că atunci lumea era convinsă că trebuie să ne vaccinăm, în proporţie de 80%.(…) Astfel de evenimente constituie un risc epidemiologic, dar dacă ele ar stimula vaccinarea, procentul cu care ar creşte vaccinarea în rândul populaţiei ar compensa riscul”, mai subliniază Octavian Jurma, în partea a doua a dialogului purtat pe tema evoluţiei pandemiei în România, redat, ca şi prima parte, în dublu format - idei principale însoţite de detalii audio:

 

  • Avem un festival care, oarecum, s-a dublat anul ăsta. În 2019, în 5 zile, a avut peste 200.000 de vizitatori. Acum va dura 10 zile şi s-a mutat de luni în Cluj, în metropolă (foto). Câtă vreme era departe de oraş, se puteau păstra mai bine măsurile de siguranţă decât în mijlocul oraşului.
  • Acest festival este un exemplu clar de experiment social, un eveniment major social, în care vin oameni din toată ţara, vor veni oameni din străinătate, se vor simţi bine, e firesc, de aia vin oamenii la festival, nu are sens să îl organizezi, dacă nu laşi oamenii să se simtă bine.
  • Suntem anunţati că sunt folosite criteriile din paşaportul verde, sunt preluate integral, dar pe de altă parte nu li se permite organizatorilor să folosească paşaportul verde, adică să scaneze, să existe un sistem simplu de intrare şi ieşire între bare, ca la metrou.
  • Avem această contradicţie: Permitem nişte criterii, dar împiedicăm implementarea lor, pentru că nu vrem să supărăm. Există acest limbaj dual: Vrem să fim şi pe cal, şi în căruţă, în două bărci deodată.
  • Tocmai pentru că ştim că e un experiment şi îl tratăm ca atare, ar trebui ca măsurile de siguranţă impuse cu stricteţe. Şi monitorizaţi cei care vin, după aceea, pentru a putea fi testaţi la 4-5 zile după festival, aşa cum s-a făcut în alte ţări.
  • E atât de lung festivalul, încât poţi intra neifectat şi testat, dar să te infectezi şi să devii şi simptomatic în 7 zile (cu tulpina Delta devii mai repede).
  • Acest festival se organizează în pofida recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Centrului European (ECDC), a specialiştilor. Este un experiment asumat strict politic.
  • Mă deranjează că ne asumăm foarte uşor asemenea experimente şi riscuri foarte mari (pe partea de relaxare şi distracţie), în schimb, când vine vorba de sănătate, nu ne mai asumăm aceleaşi ”riscuri”, adică nu reuşim să aprobăm vaccinarea celor care s-au vaccinat cu AstraZeneca şi unii dintre ei au o singură doză, adică nu reuşim să dăm drumul la acest rapel heterolog care ştim că se practică deja în mai multe ţări, nu permitem încă vaccinarea cu doza a treia (al doilea rapel) a celor vulnerabili, cum deja se întâmplă în Ungaria, în Israel. La capitolul ăsta nu ieşim din litera recomandărilor, dar când vine vorba de relaxare nici nu se pasă, nici de literă, nici de spirit, de nimic…
  • Suntem foarte duali – foarte confortabili cu relaxările, foarte neconfortabili cu măsurile de protecţie a populaţiei.
  • Vaccinarea stagnează. Nu e vorba că n-avem vaccin. Avem vaccin, pe care îl vindem vecinilor, şi cu toate astea nu vrem să ne vaccinăm propria populaţie, care ar avea nevoie. Asta mă stresează foarte mult, nu atât că lumea se relaxează, cât faptul că nu există protecţie vaccinală.
  • Asemenea evenimente de multe zile sunt exemple tipice de evenimente care se puteau anunţa doar pentru vaccinaţi, tocmai pentru că este imposibil să asiguri siguranţa sanitară doar prin testare, e clar pentru oricine. Nu e un eveniment de două ore (Intru testat, n-am cum să mă îmbolnăvesc şi să devin simptomatic). Însă, odată ce un eveniment depăşeşte 2-3 zile, ar trebui să fie vorba doar despre cei vaccinaţi. Eu am discutat cu organizatorii, erau dispuşi să accepte asemenea condiţii.
  • Aceste evenimente puteau fi folosite ca să stimulăm vaccinarea la tineri, care vedem că merge foarte prost.
  • Astfel de evenimente constituie un risc epidemiologic, dar dacă ele ar stimula vaccinarea, procentul cu care ar creşte vaccinarea în rândul populaţiei ar compensa riscul.
  • Aceste evenimente puteau fi promovate cum se promovează tot soiul de alte recompense.
  • Organizatorii erau dispuşi să accepte. Nu e vina organizatorilor, ei au primit cadou ideea de a primi pe toată lumea. De la Guvern, li s-a dat ”pe gratis” acces tuturor. Motivele probabil sunt electorale, nu există nicio altă motivaţie.
  • Vorbim de ianuarie. Noi putem crea cu ajutorul vaccinării bule de siguranţă. Se putea anticipa (şi am anticipat) că se va lovi de un prag al rezistenţei la vaccinare în România.
  • Puteam folosi aceste festivaluri. Discutam cu organizatorii ca să folosim aceste evenimente ca motivaţie. Anunţăm din timp: Organizăm Electric Castle, Untold, doar pentru vaccinaţi!
  • Anunţam din ianuarie, astfel încât să nu existe această rezistenţă şi sentimentul de discriminare. La vremea aia, ar fi fost văzută ca o recompensă participarea vaccinaţilor, nu ca o pedeapsă pentru nevaccinaţi, pentru că atunci lumea era convinsă că trebuie să ne vaccinăm în proporţie de 80%.
  • Nu ne-am asumat răspunderea asta, să anunţăm din timp şi organizatorii şi pe toată lumea, astfel încât a dispărut motivaţia. Festivalurile nu mai sunt o motivare pentru vaccinare, pentru că acum te poţi testa simplu şi nu se scanează în timp real, te poţi duce acolo cu orice foaie. Teoretic se verifică, dar practic…
  • A fost o ocazie ratată. Dacă am anunţa acum că la festival participă doar vaccinaţii apare imediat circul cu discriminarea. E o problemă acum să iau înapoi ce am dat.
  • În două săptămâni ar trebui să vedem efectele. S-ar putea să nu existe. Cluj este, din fericire, unul dintre oraşele care are resursele necesare să monitorizeze corect pandemia. Depinde foarte mult de autorităţile locale.
  • Din cauză că participă oameni din toată ţara, impactul se va vedea pe curbă. Însă va fi destul de dificil de atribuit unui eveniment specific, pentru că şi prezenţa pe litoral alimentează cumva valul 4 al pandemiei.

 

 

 

Sursa: www.spotmedia.ro