Poliţia Română avertizează asupra unei noi metode infracţionale, de tipul "e-mail fraud”, care are ca scop deturnarea transferurilor bancare dintre societăţile comerciale.

Potrivit poliţiştilor, această mtodă infracţională presupune accesarea contului de e-mail al unei societăţi comerciale şi simularea corespondenţei cu societatea parteneră, finalul putând fi deturnarea transferului de bani către un cont bancar controlat de respectiva grupare infracţională.

Pentru prevenirea fraudelor prin e-mail, poliţiştii recomandă schimbarea parolelor de acces în conturile de e-mail la un interval de timp şi folosirea autentificării în doi paşi, limitarea utilizării calculatoarelor destinate efecturării de tranzacţii financiare prin interzicerea folosirii lui în scopuri personale (accesare e-mail personal, reţele de socializare), evitând riscurile de infectare cu viruşi informatici.

De asemenea, ei mai recomandă confirmarea telefonică pentru "operaţiunile atipice” sau atunci când se solicită efectuarea transferului într-un cont bancar diferit faţă de cel obişnuit.

"Evitaţi de a răspunde la email-urile în care se solicită schimbarea contului bancar, prin utilizarea funcţiei de replay şi creaţi un email nou, prin care să solicitaţi confirmarea acestui fapt”, subliniază poliţiştii.