România se numără printre singurele patru ţări din UE- alături de Luxemburg, Slovenia şi Regatul Unit - care au "baze legale de protecţie pentru informatori care sunt considerate a fi avansate", arată organizaţia neguvernamentală Transparency International într-un raport pe această temă.
În 2004, scrie Amnesty International în analiza din raport dedicată profilului ţării noastre, România devine prima ţară din Europa continentală care adoptă o lege dedicată protejării informatorilor. Deşi Legea privind protecţia informatorului îi protejează doar pe angajaţii guvernamentali, ea este una dintre cele mai profunde astfel de legi din Uniunea Europeană, conform textului raportului, publicat pe site-ul organizaţiei.
Celelalte ţări analizate sunt împărţite în două grupuri: cele care acordă protecţie denunţătorilor, dar insuficientă (16 ţări), şi cele unde ar fi mai bine să te gândeşti de două ori înainte să dezvălui informaţii sensibile (şapte ţări). În mod curios, Finlanda, în general considerată ca fiind o democraţie extrem de deschisă, este inclusă printre cele din urmă, observă publicaţia electronică Presseurop.
Conform raportului, intitulat 'Denunţarea în Europa. Protecţiile juridice pentru denunţători în UE', denunţătorii sunt esenţiali pentru democraţie. Lor ar trebui, prin urmare, să li se garanteze protecţie, nu în ultimul rând de către guvern. Cu toate acestea, majoritatea ţărilor europene nu îi protejează pe cei precum fostul colaborator al NSA Edward Snowden, dispuşi să dezvăluie corupţie sau practici ilegale.
Referitor la Legea privind protecţia informatorului din România, raportul relevă că aceasta are prioritate în faţa altor normative legale şi prevede protejarea permanentă şi temporară a angajaţilor (inclusiv voluntari) care dezvăluie o arie largă de fapte de corupţie sau alte infracţiuni comise în cadrul autorităţilor, instituţiilor şi companiilor publice. Nu există protecţii legale specifice pentru angajaţii companiilor private altele decât legile care cer oamenilor să dezvăluie informaţii despre delicte penale în cazul în care devin conştienţi de ele.
Potrivit raportului TI, Legea privind protecţia informatorului în România a fost aplicată eficient în numeroase cazuri, inclusiv în cazul unui angajat al Ministerului Sănătăţii care a câştigat un proces după ce a fost concediat în urma dezvăluirii unei angajări presupus incorecte a unui manager. Documentul arată că, la nivelul societăţii, legea a condus la mai multe dezvăluiri şi, ca rezultat, o serie de cazuri de corupţie au fost rezolvate cu succes, chiar dacă numărul acestora rămâne relativ scăzut, iar acoperirea în presă este redusă.
Spre deosebire de alte ţări, remarcă Transparency International în raport, România foloseşte pentru denunţători un termen pozitiv, productiv: avertizori de integritate. Totuşi, organizaţia observă că, deşi legea românească este foarte puternică din punctul de vedere al teoriei, ea este slabă în practică. Mulţi angajaţi guvernamentali cunosc puţin sau deloc această lege, instituţiile publice sunt reticente în a o aplica, iar prevederile sale lipsesc din regulamentele interne ale multor instituţii publice, deşi legal li se cere acest lucru.
În mod ironic, deşi este în mod legal recunoscută ca mijloc de dezvăluire pentru denunţători, presa a relatat doar rar despre astfel de cazuri, conchide raportul.
România, între singurele patru ţări din UE cu reguli avansate de protecţie pentru informatori
18 noiembrie 2013


Din aceeaşi categorie:
Elevii vor primi mai multă mâncare în anul şcolar 2017-2018
(8 septembrie 2017)
274 vizualizări
Restricţionarea circulaţiei persoanelor pe timpul nopţii, închiderea magazinelor după ora 21 şi alte restricţii, în vigoare începând de luni
(9 noiembrie 2020)
120 vizualizări
Salariul minim creşte de la 1 iulie
(1 iulie 2015)
190 vizualizări
Rafila face dezvăluiri revoltătoare: România a omis să refuze achiziţionarea a milioane de doze de vaccin pentru 2022 şi 2023
(20 aprilie 2022)
26 vizualizări
Alertă meteo: Vânt puternic în 27 de judeţe. Cum va fi vremea în Bucureşti
(18 mai 2022)
24 vizualizări
Recomandările Ministerului Sănătăţii pe timp de caniculă: Expunerea la soare tebuie evitată între 11.00 şi 18.00
(5 august 2017)
377 vizualizări
De ce servicii gratuite poţi beneficia în acest an la dentist?
(19 mai 2015)
66 vizualizări
Alegeri prezidenţiale. Peste 20 mii de români au votat deja la secţiile din Diaspora. Au la dispoziţie trei zile pentru a-şi exprima opţiunile de vot.
(8 noiembrie 2019)
32 vizualizări
Peste 50 de maşini implicate în carambolul de pe autostrada A2 Bucureşti-Constanţa, pe sensul către litoral.
(16 iulie 2021)
58 vizualizări
Premierul Florin Cîţu, după ce un TIR de ATI s-a defectat şi trei pacienţi Covid au murit: Am văzut că administratorii, reprezentanţii statului, fug de comunicare.
(13 aprilie 2021)
29 vizualizări
Actorul Eusebiu Ştefănescu a murit
(15 martie 2015)
477 vizualizări
Mihăilă: Evoluţia ar putea fi mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede decât 15 septembrie
(30 iulie 2021)
14 vizualizări
Adrian Marinescu, despre Omicron: „Virusul nu are graniţe”
(2 decembrie 2021)
23 vizualizări
CEDO a pronunţat 71 de condamnări împotriva României în 2014
(29 decembrie 2014)
296 vizualizări
Evaluare Naţională 2021. Sfaturi utile pentru elevi în ziua examenului
(22 iunie 2021)
36 vizualizări
În anul şcolar 2017-2018, elevii vor primi lactate, fructe, legume si produse de panificaţie
(19 august 2017)
343 vizualizări
O problemă de matematică pentru copiii de clasa a V-a a lăsat internauţii fără răspuns
(4 februarie 2018)
671 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole