România se numără printre singurele patru ţări din UE- alături de Luxemburg, Slovenia şi Regatul Unit - care au "baze legale de protecţie pentru informatori care sunt considerate a fi avansate", arată organizaţia neguvernamentală Transparency International într-un raport pe această temă.
În 2004, scrie Amnesty International în analiza din raport dedicată profilului ţării noastre, România devine prima ţară din Europa continentală care adoptă o lege dedicată protejării informatorilor. Deşi Legea privind protecţia informatorului îi protejează doar pe angajaţii guvernamentali, ea este una dintre cele mai profunde astfel de legi din Uniunea Europeană, conform textului raportului, publicat pe site-ul organizaţiei.
Celelalte ţări analizate sunt împărţite în două grupuri: cele care acordă protecţie denunţătorilor, dar insuficientă (16 ţări), şi cele unde ar fi mai bine să te gândeşti de două ori înainte să dezvălui informaţii sensibile (şapte ţări). În mod curios, Finlanda, în general considerată ca fiind o democraţie extrem de deschisă, este inclusă printre cele din urmă, observă publicaţia electronică Presseurop.
Conform raportului, intitulat 'Denunţarea în Europa. Protecţiile juridice pentru denunţători în UE', denunţătorii sunt esenţiali pentru democraţie. Lor ar trebui, prin urmare, să li se garanteze protecţie, nu în ultimul rând de către guvern. Cu toate acestea, majoritatea ţărilor europene nu îi protejează pe cei precum fostul colaborator al NSA Edward Snowden, dispuşi să dezvăluie corupţie sau practici ilegale.
Referitor la Legea privind protecţia informatorului din România, raportul relevă că aceasta are prioritate în faţa altor normative legale şi prevede protejarea permanentă şi temporară a angajaţilor (inclusiv voluntari) care dezvăluie o arie largă de fapte de corupţie sau alte infracţiuni comise în cadrul autorităţilor, instituţiilor şi companiilor publice. Nu există protecţii legale specifice pentru angajaţii companiilor private altele decât legile care cer oamenilor să dezvăluie informaţii despre delicte penale în cazul în care devin conştienţi de ele.
Potrivit raportului TI, Legea privind protecţia informatorului în România a fost aplicată eficient în numeroase cazuri, inclusiv în cazul unui angajat al Ministerului Sănătăţii care a câştigat un proces după ce a fost concediat în urma dezvăluirii unei angajări presupus incorecte a unui manager. Documentul arată că, la nivelul societăţii, legea a condus la mai multe dezvăluiri şi, ca rezultat, o serie de cazuri de corupţie au fost rezolvate cu succes, chiar dacă numărul acestora rămâne relativ scăzut, iar acoperirea în presă este redusă.
Spre deosebire de alte ţări, remarcă Transparency International în raport, România foloseşte pentru denunţători un termen pozitiv, productiv: avertizori de integritate. Totuşi, organizaţia observă că, deşi legea românească este foarte puternică din punctul de vedere al teoriei, ea este slabă în practică. Mulţi angajaţi guvernamentali cunosc puţin sau deloc această lege, instituţiile publice sunt reticente în a o aplica, iar prevederile sale lipsesc din regulamentele interne ale multor instituţii publice, deşi legal li se cere acest lucru.
În mod ironic, deşi este în mod legal recunoscută ca mijloc de dezvăluire pentru denunţători, presa a relatat doar rar despre astfel de cazuri, conchide raportul.
România, între singurele patru ţări din UE cu reguli avansate de protecţie pentru informatori
18 noiembrie 2013
(123 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Românii nu vor mai putea călători în scop turistic în Danemarca începând de sâmbătă, 1 august. În cazul altor motive pentru care se intră în ţară se impune carantină de 14 zile.
(31 iulie 2020)
75 vizualizări
Cu noul RCA s-ar putea să-ţi repari maşina cu bani de acasă. Care sunt modificările
(25 mai 2020)
382 vizualizări
265 de noi cazuri de îmbolnăviri şi 28 decese, în ultimele 24 de ore. În România s-au înregistrat până acum 5467 de cazuri, dintre care 265 de persoane au decedat, iar 729 s-au vindecat.
(10 aprilie 2020)
145 vizualizări
Cutremur în România în această dimineaţă! Ce magnitudine a avut şi unde s-a resimţit
(29 septembrie 2020)
70 vizualizări
Percheziţii într-un dosar de proxenetism. Suspecţii postau anunţuri cu conţinut sexual explicit la ”Matrimoniale”
(14 noiembrie 2017)
539 vizualizări
Guvernul măreşte salariile angajaţilor din penitenciare cu 10%
(31 august 2017)
37 vizualizări
Managerul Spitalului Colentina din Capitală, demis de Firea pe motiv că pacienţii au stat în frig în saloane
(9 ianuarie 2017)
222 vizualizări
ATENŢIE! Polei pe autostrada A3-Bucureşti-Ploieşti! Mai multe tamponări în dreptul localităţii Gruiu (Snagov)
(16 ianuarie 2021)
62 vizualizări
Personalul civil, militar şi poliţiştii din MAI vor primi, din luna martie, un salariu de bază minim brut de 1.450 de lei
(11 martie 2017)
568 vizualizări
Valeriu Gheorghiţă rupe tăcerea despre infectările cu Covid-19 la persoanele deja vaccinate. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
(1 octombrie 2021)
181 vizualizări
Ministerul Sănătăţii s-a încurcat în decese după incendiul de la „Matei Balş”. A şasea victimă este, de fapt, un bărbat fără leziuni în urma incendiului
(30 ianuarie 2021)
200 vizualizări
O minoră de 13 ani a primit peste 700 de mesaje anonime de ameninţare cu moartea sau cu violul. Cum va afla poliţia cine este autorul
(9 ianuarie 2020)
91 vizualizări
Imaginea şi vocea guvernatorului BNR folosite în scopuri frauduloase
(6 februarie 2024)
52 vizualizări
Creştinii îi sărbătoresc joi pe Sfinţii Petru şi Pavel
(29 iunie 2017)
758 vizualizări
Cât câştigă profesorii în 13 ţări din lume. Unde sunt cele mai mari salarii
(30 august 2015)
366 vizualizări
Sute de şoferi au rămas fără permise de conducere, în numai 4 zile
(21 iunie 2015)
43 vizualizări
Aflat sub influenţa alcoolului, manelistul Culiţă Sterp a provocat un accident şi a fugit.
(17 noiembrie 2022)
2735 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului
Publicat la data de 24 decembrie 2024
-
DECEMBRIE 1989/ SUTE de crime, neelucidate după 35 de ani
Publicat la data de 22 decembrie 2024
-
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Publicat la data de 20 decembrie 2024
-
Fotogalerie: Ploieştiul în urmă cu 35 de ani
Autor: Alex POLICALĂ - 22 decembrie 2024
-
17 decembrie 1989, Ziua masacrului de la Timişoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut, pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă!”
Publicat la data de 17 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024