Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat marţi aplicaţia DSU pentru telefoanele mobile, care are rolul de a pregăti populaţia să facă faţă situaţiilor de urgenţă prin accesul la informaţii, alerte şi educaţie. 

"Vrem să ajungem cât mai aproape de populaţie. Astăzi facem încă un pas — lansăm o aplicaţie care momentan merge pe două sisteme telefonice: pe sistemul pe care îl foloseşte iphone-ul şi sistemul pe care îl folosesc telefoanele ce merg pe Android, urmând, sper, în cel mai scurt timp, să reuşim să intrăm şi pe sistemele telefoanelor care folosesc Windows. Este o aplicaţie care are menirea să ne aducă şi mai aproape de populaţie. (...) Orice dispecerat din ţară poate primi informaţia prin această aplicaţie dacă ea este relevantă", a explicat marţi secretarul de stat în MAI Raed Arafat, într-o conferinţă de presă.

Aplicaţia poate fi descărcată GRATUIT din App Store şi Google Play.

"DSU" are patru componente: informare, alertare, raportare şi învăţare.

În secţiunea de informare utilizatorii aplicaţiei vor găsi cele mai noi ştiri din domeniul situaţiilor de urgenţă, direct la sursă. Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie, Serviciile de Ambulanţă, SMURD şi Salvamont vor putea oferi informaţii de interes utilizatorilor aplicaţiei DSU. 

Prin secţiunea "alertare" aplicaţia va grupa într-un singur loc toate informaţiile despre situaţiile de urgenţă care apar pe teritoriul României.

Astfel, alertele meteo, cele de inundaţii, drumuri blocate etc. se vor regăsi în această secţiune.

De asemenea, utilizatorii aplicaţiei DSU vor primi push notifications de fiecare dată când apare o alertă în zona lor de interes.

Prin secţiunea "raportare" populaţia are ocazia să vină în sprijinul personalului din serviciile de urgenţă. Astfel, oricine este martorul unei situaţii de urgenţă, fie că e vorba de inundaţii, alunecări de teren, incendiu sau accident rutier, va putea trimite fotografii şi clipuri video către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. În felul acesta, acţiunea serviciilor de urgenţă poate fi îmbunătăţită prin accesul încă din primele clipe la imagini de la faţa locului.

Prin secţiunea "învăţare" utilizatorii au acces la zeci de articole despre comportamentul în caz de cutremur, inundaţii, incendii, acordarea primului ajutor şi măsuri salvatoare rapide care pot fi luate dacă suntem puşi în faţa unei situaţii de urgenţă. Ca noutate, lecţiile vin şi cu teste, unde pot fi verificate cunoştinţele acumulate prin parcurgerea articolelor.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, aplicaţia este finanţată de Fundaţia SMURD din fonduri extrabugetare în valoare de 17.000 euro în care este inclusă şi mentenanţa.

Aplicaţia va fi upgradată continuu.

Pentru promovarea aplicaţiei DSU, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat şi parteneriat cu Discovery Networks, care va susţine proiectul printr-o campanie de comunicare pe canalele proprii şi ale partenerilor săi.

AGERPRES