Prima zi de vară va aduce şi deschiderea sezonului turistic, au anunţat autorităţile.

 

Vom putea merge din nou la hoteluri, pensiuni şi restaurante, respectând însă un set de reguli care vor fi puse pe hârtie în zilele următoare. Cei vaccinaţi sau cei care au făcut boala şi au anticorpi vor avea acces liber, ceilalţi vor fi testaţi la intrare.

 

Călătoriile în interiorul ţării nu vor fi limitate, iar certificatul verde european va putea fi folosit pentru deplasările internaţionale.

 

În urma întâlnirii pe care au avut-o cu premierul Florin Cîţu, reprezentanţii industriei ospitalităţii au anunţat primele măsuri: de la 1 iunie restaurantele se vor redeschide la interior, cu cel mult jumătate din mese, iar accesul clienţilor se va face în anumite condiţii.

 

Dacă sunteţi vaccinaţi sau aţi făcut boala şi aveţi anticorpi ar fi bine ca atunci când ieşiţi la restaurant să aveţi în buzunar şi dovada. Pe baza ei veţi putea ocupa o masă în interior. Adeverinţa de vaccinare poate fi descărcată şi pe telefon de pe site-ul ww.renv.ro, unde trebuie să vă logaţi cu adresa de e-mail folosită la vaccinare şi să apăsaţi pe butonul de descărcare.

 

Pentru restul clienţilor, reprezentanţii industriei ospitalităţii propun testarea rapidă la intrarea în local, pe cheltuiala restaurantului. Cei care vor refuza testarea vor fi poftiţi pe terasă.

 

Dragoş Petrescu, preşedintele asociaţiei HORA: „Cei care vor fi testaţi rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost, între 2 şi 3 euro, care va fi un cost de testare rapidă, este un cost asumat de către operatori.”

 

Unii spun însă că aceste cheltuieli suplimentare vor duce la creşterea preţurilor din meniu.

 

Petru Dobre, manager restaurant: „Va fi necesar să angajăm personal medical care să facă această testare, adică personal de specialitate şi în momentul în care oaspetele o să ajungă şi nu o să ne poată prezenta unul dintre cele două documente, testarea se va face într-un spaţiu amenajat, bineînţeles, de către personalul autorizat.”

 

George Ţicu, administrator restaurant: „Mai costa 2, 3 euro un set de mănuşi pe care trebuie să le poarte ospătarul, 2, 3 euro un set de măşti, 5,6 euro un dezinfectant şi la final, când tragem linie, nu sunt doar 2, 3 euro, iar toţi aceşti bani se vor reflecta în preţul produselor care vor fi pe masă, că vă daţi seama, toată lumea munceşte ca să câştige.”

 

Pentru un plus de siguranţă, angajaţii din domeniul ospitalităţii vor avea prioritate la vaccinare în perioada următoare, dar nu e clar, deocamdată, când va începe imunizarea lor. Va fi lămurit şi acest aspect în zilele următoare, când vor avea loc mai multe întâlnirii cu reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii şi Comitetul de vaccinare.

 

Sebastian Puznava, administrator hotel: „Susţinem şi noi această propunere, deoarece cei care lucrează în restaurante şi hoteluri intră în contact direct cu absolut toţi clienţii.”

 

Ospătar: „Sunt în şomaj de două luni de zile şi vă daţi seama că e destul de greu să stăm, să aşteptăm şi dacă s-ar face vaccinul cred că ar fi foarte bine pentru noi.”

 

Pe 1 iunie, odată cu aşteptata revenire la normalitate, începe oficial şi sezonul turistic de vară. Călătoriile în interiorul ţării nu vor fi condiţionate de acel certificat european de vaccinare, lucru punctat de premierul Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

 

Florin Cîţu: „Nu vrem să discriminăm pe nimeni şi nu sunt adeptul ideii de a diviza populaţia în „vaccinaţi” şi „nevaccinaţi”. În nici un caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în ţară pe baza acestui criteriu.”

 

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: „România îşi va asuma acest certificat digital în ceea ce priveşte deplasările internaţionale, dar pentru deplasările interne se doreşte să nu existe restricţionare, adică să fie vacanţă pentru toţi.”

 

Regulile care vor fi impuse în hoteluri vor fi stabilite, în curând, de responsabili.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro