Elevii invocă un raport publicat de Ministerul Educaţiei care arată că aproape jumătate dintre elevi fac meditaţii în particular, iar de cele mai multe ori, cadrele didactice nu plătesc impozit pentru sumele pe care le încasează în cadrul meditaţiilor.

 

“A avut loc o creştere semnificativă a procentului elevilor care urmează meditaţii la diferite materii. Această creştere poate fi pusă doar parţial pe seama pandemiei, având în vedere faptul că practicile privind meditaţiile derulate de către profesori reprezintă deja o cutumă a sistemului educaţional din România. În medie, preţul/şedinţă de meditaţii poate ajunge până la 100 de RON, sume care, de cele mai multe ori, nu sunt fiscalizate, nefiind declarate drept venit suplimentar de către cadrele didactice”, spun elevii.

 

Consiliul mai aminteşte că în 2019, “numărul profesorilor care au declarat faptul că obţin venituri suplimentare din meditaţii a fost de 4135, ajungând la venituri declarate de peste 35 de milioane de lei. Raportat la numărul total de 172.600 de cadre didactice care profesează în România la acest moment, procentul celor care au declarat aceste venituri este de 2,39%.”

 

Din acest motiv, elevii cer Ministerului Finanţelor, Ministerului Educaţiei, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Justiţiei să ia măsuri pentru a garanta fiscalizarea meditaţiilor:

 

„În ultimii ani, piaţa meditaţiilor a crescut semnificativ, până în punctul în care a ajuns să fie o adevărată industrie. Nu putem închide ochii în faţa faptelor de corupţie care se petrec în sistemul educaţional. Nedeclararea unor venituri reprezintă evaziune fiscală”, mai transmit aceştia.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro