Adrian Streinu-Cercel a spus ce s-a constat în urma testelor care li s-au făcut persoanelor care s-au vaccinat cu prima doză de vaccin anti-. El a precizat că aceste persoane aveau în sânge deja anticorpi protectori la virus.

”Am făcut nişte teste la cei care s-au vaccinat în prima tură, chiar înainte de a doua administrare aveau anticorpi protectori.E de aşteptat ca a doua doză să consolideze răspunsul la virus. După a doua doză, la şapte zile, putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc de a dezvolta infecţii severe„, a declarat medicul de la Matei Balş.

Tot Adrian Streinu-Cercel a ţinut să atragă atenţia că masca de protecţie trebuie să rămână obigatorie inclusiv după vaccinare.

”Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul şi să îl dăm celor care nu sunt imunizaţi.

Măsurile de precauţie de până acum trebuie menţinute şi chiar întărite, pentru ca imunizarea prin vaccinare şi măsurile de protecţie să ducă la reducerea foarte rapidă a circulaţiei virusului”, a spus medicul.

Adrian Streinu-Cercel a semnalat faptul că acest vaccin anti-covid protejează organismul pentru toate tulpinile care sunt în circulaţie în acest moment, motiv pentru care vaccinarea trebuie făcută cât mai repede.

Profesorul a mai menţionat şi că ar putea să existe mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină de din Marea Britanie, o tulpină care este mult mai contagioasă, chiar şi cazuri asimptomatice ce fac imposibilă detectarea prezenţei acestei mutaţii.