La 50 de zile după Paşte se sărbătoreşte minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului, cărora le-a dat putere divină, spre convertirea tuturor oamenilor. Sărbătoarea populară este dedicată îndeosebi spiritelor morţilor. Iată câteva tradiţii şi obiceiuri de RUSALII.

Creştinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în zona Moldovei şi a Transilvaniei, 7 zile în zona Munteniei şi a Olteniei, iar în zona Banatului, timp de 8 zile.

În tradiţie se spune că cei care nu ţin sărbătoarea de RUSALII vor fi pedepsiţi de Iele. Reprezentări mitice feminine, Rusaliile sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Împărat şi spirite malefice, scrie romanianmonasteries.org. Ielele, aşa cum li se mai spune, sunt spirite rebele ale morţilor care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au petrecut Pastele cu cei vii, refuza să se mai întoarcă în lăcaşurile lor pământene şi încep să facă necazuri oamenilor. Sătenii se fereau să le rostească numele, astfel ca "Iele" a devenit cel mai popular cuvânt la adresa lor şi provine, de fapt, de la pronumele personal "ele".

Spre deosebire de strigoii morţii care apar şi fac necazuri oamenilor în anotimpul friguros, Ielele se întâlnesc vara. Potrivit tradiţiei, Ielele sunt fecioare frumoase, îmbrăcate în alb, fecioare bătrâne, spirite sau duhuri rele şi locuiesc prin păduri neumblate şi neatinse de om. Rusaliile sunt mereu însoţite de lăutari, dansează mereu şi întind mese pe iarbă. Petrec şi dansează mirific, însă muritorii nu au voie să le vadă. Dacă sunt zărite de un muritor sau dacă, din greşeală, cineva calca pe locul pe care au dansat, acesta se îmbolnăveşte foarte grav de o boală numită "luat de Rusalii". De boala Ielelor se poate scăpa doar prin descântec sau prin intrare în horă Căluşarilor.

În unele zone se spune că Ielele ursesc copiii la naştere şi prezic moartea oamenilor. Ca să se ferească de duhurile rele, oamenii îşi împodobesc locuinţele cu leuştean, tei, usturoi, dar încearcă şi să îmbuneze spiritele morţilor cu ofrandele specifice. Rusaliile îi pedepsesc şi pe aceia care lucrează în această zi considerată a dansului lor şi nu o preţuiesc.

Dacă în noaptea de RUSALII vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor. La sate în special se păstrează tradiţia ca în această zi să se ducă la biserică pentru sfinţirea crengilor de tei şi nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli. Aceste crenguţe se agaţă apoi la straşina caselor sau la icoane. Se spune că acestea te vor apăra de cele rele şi în plus.

Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vara pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor şi a grindinii

Preoţii şi sătenii ies pe câmp în ziua a doua de RUSALII pentru a sfinţi apa şi a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindină.

Un obicei unic în ţara aduna, de RUSALII, în localitatea clujeană Batin, sute de turişti. Numele obiceiului este "împănatul boului" şi constă într-o procesiune care se desfăşoară pe uliţele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu ghirlande de flori. În fata parohiei, preotul satului îl sfinţeşte, apoi dă de băut participanţilor. Boul este, la un moment dat, eliberat şi, conform tradiţiei, o fecioară "îl stăpâneşte", apoi face de trei ori cu el ocolul unei mese. Potrivit datinii, fata se va mărita într-un an.

Sătenii de pe Valea Gurghiului, judeţul Mureş, sărbătoresc în fiecare an, după Rusalii, obiceiul numit "udatul nevestelor". Conform tradiţiei, numai femeile care vor fi udate vor fi mai sănătoase şi mai frumoase.

Faimos este şi jocul Calusarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele, zânele rele. Dansul Căluşarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit Dansul Ielelor ce i-a luat minţile, acesta fiind singurul leac.

În vremuri vechi, bărbaţii care umblau singuri noaptea riscau să fie prinşi de magia nopţii de RUSALII, de Iele. Din această cauză, aceştia purtau la brâu usturoi, frunze de tei sau nuc sau fire de busuioc.

Se mai spune că nu este de dorit să fii în Noapte de RUSALII nici la răscruci de drumuri, nici la marginea pădurii, nici în munţi, nici pe malul întunecat al apelor, căci aceia au şanse mari de a surprinde dansul Ielelor şi de a-şi pierde minţile.

Totodată, în Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Mai mult, în această zi nu este bine să te cerţi, căci eşti luat de Iele.

Se mai spune că de la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să culegi plante tămăduitoare.