Virusul West Nile face noi victime la Iaşi. Un bărbat a murit, după ce a fost infectat în urma înţepăturii de ţânţar. Alte patru persoane din judeţ sunt înregistrate oficial cu acelaşi virus, iar la nivel naţional au fost nouă astfel de decese.

Un pensionar din judeţul Iaşi a contactat virusul West Nile şi a murit după două săptămâni de tratament şi supraveghere la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Paras­cheva". În judeţul Iaşi, au fost identificate, în total, cinci astfel de cazuri, unul dintre acestea soldându-se cu decesul pacientului, potrivit Gândul.

„Ceilalţi pacienţi, cu vârste peste 60 de ani, au reacţionat altfel la infecţie, fiind externaţi vindecaţi. În cazul soldat cu deces, vorbim de un organism care la o anumită vârstă nu a reuşit să treacă peste complicaţii. În orice caz, numărul de îmbolnăviri înre­gistrate nu ne îngrijorează, pentru că nu vorbim de un număr mai mare decât în alţi ani. Trebuie precizat că nu există un tratament specific de prevenire a îmbolnăvirilor determinate de acest virus. Pentru cazurile severe spitalizate, pacienţii primesc tratament simptomatic şi suportiv", a declarat Mihnea Hurmuzache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Conform Institutului de Sănătate Publică, în toată ţara, au fost înregistrate 92 de cazuri de infecţie cu West Nile, din care nouă decese. Bolnavii care au murit erau din municipiul Bucureşti, Brăila, Iaşi sau Teleorman.

Potrivit specialiştilor, cele mai multe cazuri sunt asimptomatice, iar 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe uşoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii (febră musculară) sau vărsături.