Actriţa Florina Cercel a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 76 de ani.

„După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naţionalului, «Ţuca» ne părăseşte azi, lăsându-ne tot mai trişti, lipsiţi de prezenţa sa impunătoare, de forţa şi de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariţie scenică”, a transmis, într-un mesaj publicat pe Facebook, echipa Teatrului Naţional Bucureşti.

Pentru moment, nu au fost oferite detalii privind ceremonia funerară.

Născută la Piatra Neamţ, pe 28 ianuarie 1943, Florina Cercel a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan.

A debutat în 1964 pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, a jucat pe scena Teatrului Naţional, dar şi la Teatrul Naţional Timişoara şi Metropolis. A avut roluri în producţii de televiziune, dar şi cinematografice.

În televiziune a jucat sub îndrumarea unora ca Alexandru Tocilescu, Cornel Todea şi Cătălina Buzoianu, dar şi în seriale, precum „Aniela”.

A făcut parte din distribuţia a 26 de filme, remarcându-se în „Crucea de piatră” (1993), de Andrei Blaier, „Din prea multă dragoste” (1985), de Lucian Mardare, „Vară fierbinte” (1982), de Francisc Munteanu, „Dumbrava minunată” (1980), de Gheorghe Naghi, şi „Iancu Jianu-Zapciul” (1980), regia Dinu Cocea.

Cel mai recent film în care a jucat este „The Half Life of Timofey Berezin” (2006), de Scott Z. Burns.

În ultima stagiune, actriţa juca la TNB în „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, în regia lui Ion Caramitru, şi „Terorism”, în regia lui Felix Alexa.

Pe scena Teatrului Naţional a interpretat 30 de roluri, între ele - Katy în „Peripeţiile bravului soldat Svejk” (1975), după Jaroslav Hasek, regia Dem Rădulescu, Zoe în „O scrisoare pierdută” (1979), după I.L. Caragiale, regia Radu Beligan, Clitemnestra în „Electra - O trilogie antică” (1990), după Euripide, Sofocle şi Seneca, regia Andrei Şerban, şi Bernarda Alba în „Casa Bernardei Alba” (1994), după Federico Garcia Lorca, regia Felix Alexa.

A primit în 1990 premiul UNITER pentru „cea mai bună interpretare feminină”, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, după Maxim Gorki, regizat de Ion Cojar.

În 2002, a fost decorată cu însemnele Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar Ministerului Culturii şi Cultelor i-a acordat premiul pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, după Nicolai Vasilievici Gogol.