Un urs flămând a distrus frigiderul Centrului de protecţie a copilului ”Sfântul Ladislau” din Băile Tuşnad, care adăposteşte 50 de copii, jandarmii fiind solicitaţi să intervină.

În staţiunea Băile Tuşnad urşii coboară în fiecare zi, spun localnicii, nu se mai tem de oameni, nu pleacă atunci când sunt alungaţi şi numărul lor se înmulţeşte cu fiecare an.

Animalul a pătruns în clădire pe intrarea principală, după care a spart uşa unei încăperi unde era o ladă frigorifică, de unde a mâncat îngheţată şi legume congelate.

Coordonatorul centrului, consilierul judeţean Kolozsvári Tibor, a povestit că situaţia a fost foarte gravă şi că cei cinci copii ai săi şi soţia erau înspăimântaţi.

“O simplă uşă mă despărţea de urs, auzeam sunetul, agitaţia de a găsi de mâncare. În spatele meu erau cei cinci copii, cu soţia, era noaptea, la 2,00, iar noi ne pregăteam să ieşim prin geam. A băgat spaima în copiii mei, eram în reală primejdie”, a relatat Kolozsvári Tibor, care le-a mulţumit jandarmilor care au venit de la Miercurea Ciuc şi care, folosind petarde, au reuşit să alunge animalul.

Coordonatorul centrului a spus că ursul a sărit fără probleme peste gardul electric care se află în spatele aşezământului, lucru care îl îngrijorează foarte tare, motiv pentru care a mers la Miercurea Ciuc de unde a cumpărat spray lacrimogen şi un dispozitiv de apărare cu electroşocuri, pentru eventualitatea în care animalul revine.

De altfel, un urs a intrat şi anul trecut în centrul de la Băile Tuşnad, producând panică în rândul copiilor şi al angajaţilor.

Toate cazurile întâmplate în ultima perioadă, inclusiv rănirea a doi bărbaţi, unul localnic şi celălalt turist, care au fost atacaţi de urşi, i-au determinat pe localnici să se adune joi după-amiază la Primăria Băile Tuşnad, pentru a semna o petiţie adresată ministrului Mediului, în care îi cer să ia măsuri imediate, întrucât viaţa lor şi a copiilor lor este pusă în pericol permanent şi nu le mai sunt garantate dreptul la viaţă, la integritate fizică şi la siguranţă.

În sala în care are loc forumul, oamenii povestesc că aproape zilnic urşii le intră în curţi, grădini şi chiar şi în case şi doar o minune a făcut ca până acum să nu fie atacaţi.

Boros Laszlo relatează că a fost nevoit să zidească o fereastră, pe care ursul a tot încercat să intre, că acum câteva zile i-a smuls izolaţia de pe peretele casei, că într-o zi nu a putut ieşit din curte, pentru că o ursoaică îşi alăpta cei trei pui în mijlocul străzii şi că frecvent trăieşte experienţa întâlnirii cu aceste animale, care-i intră în curte, în căutare de hrană.

“Nu poţi să ieşi din casă, fără maşină nu poţi face niciun pas. (...) Trebuie să ne mutăm noi, să aibă ei loc pentru a trăi, trebuie să plecăm de aici, asta e singura soluţie. Degeaba muţi ursul de aici, că vin zece a doua zi. Nu ştiu, nu am idee, nu are nimeni idee ce să facă. Am ajuns în secolul 21 să trăim cu frica în noi? Adică, nu avem noi dreptul elementar la siguranţă? Că atâtea pericole ne pasc, asta ne mai lipsea”, a spus Boros Laszlo.

Oamenii sunt nemulţumiţi că ursul e mai protejat decât ei şi că nimeni nu ia măsuri pentru ca să se simtă în siguranţă în propriile locuinţe.

Unii dintre ei dau vina şi pe turiştii care vin în staţiune şi care hrănesc urşii, în speranţa îi vor putea fotografia.

Cei 50 de localnici prezenţi la forum semnează petiţia adresată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, în care îi solicită relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului, susţinând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate.

De asemenea, oamenii mai cer ca ministrul Mediului să vină la Băile Tuşnad, să vorbească cu ei, să vadă realitatea de faţa locului şi să ia decizii în consecinţă.

“Să ni se alăture şi doamna ministru, să vină la faţa locului, să asculte oamenii, să meargă în casele lor, unde geamurile sunt tencuite şi puse cărămizi în locul geamurilor, ca ursul să nu intre. Să vină aici, să discutăm, să purtăm un dialog, să se ia decizii, Eu cred că cine are obligaţia de a lua decizii poartă şi responsabilitatea. Vă rugăm foarte mult, ştiu că sunt interese politice şi principii de a apăra urşii, sunt normative dictate din Bruxelles, dar noi aici trăim într-o rezervaţie de urşi, unde noi suntem în cuşcă”, a spus Kolozsvári Tibor, coordonatorul centrului în care un urs a intrat în noaptea de miercuri spre joi.

Şi primarul din Băile Tuşnad, Albert Tibor, spune că situaţia a devenit “foarte sensibilă” şi că trebuie luate măsuri, pentru a nu se întâmpla tragedii şi pentru a nu se ajunge în situaţia în care urşii vor fi mai numeroşi decât populaţia oraşului.

Prezent la forum, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Sfânta Ana”, Raffain Zoltan, spune că numărul urşilor a crescut, motiv pentru care animalele au migrat către localităţi, în căutare de hrană.

El consideră că relocarea urşilor nu este o soluţie, ci trebuie să fie permisă împuşcarea lor, pentru echilibrarea populaţiei, în condiţiile în care se constată şi o scădere a numărului de căpriori, cerbi sau mistreţi, care sunt ucişi de urşi.

Ursul brun este un animal protejat, iar managementul acestei specii se face în baza unor legi foarte stricte.

Reprezentantul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Harghita, Szabo Szilard, recunoaşte că, în ultima vreme, la Băile Tuşnad, teama naturală a urşilor faţă de oameni a scăzut şi că problemele cresc, dar spune că trebuie respectată legislaţia privind protecţia animalului.

“Ursul brun în România şi în toată Europa este un animal strict protejat şi din acest motiv sunt nişte restricţii legale. (...) Legislaţia prevede derogări de la statutul de protecţie şi dacă sunt cazuri în care un urs devine problematic, chiar nu există altă soluţie, se poate cere relocarea acestuia, se poate cere chiar împuşcarea ursului. APM în acest proces are nişte atribuţii, noi dăm un punct de vedere, împreună cu Garda de Mediu, la aceste cereri şi emitem autorizaţii de capturare sau împuşcare a ursului. Noi încercăm să răspundem cât mai repede la aceste solicitări şi ajutăm aceste procese, unde putem, dar calea legală trebuie respectată. (...) Aici, în Tuşnad, datorită poziţiei geografice, totdeauna a fost un loc foarte problematic din acest punct de vedere, dar în ultima vreme, din păcate, urşii devin din ce în ce mai obişnuiţi cu oamenii, teama lor naturală scade şi problemele cresc, din acest motiv”, a declarat Szabo Szilard, şef Serviciu “Calitatea Factorilor de Mediu’, la APM Harghita.

Localnicii din Băile Tuşnad pleacă de la Primărie cu gândul că petiţia lor va ajunge cât mai rapid la Bucureşti, că ministrul Mediului îi va vizita pentru a vedea cum viaţa lor a devenit “insuportabilă” din cauza urşilor, dar şi cu speranţa că nu se vor întâlni cu animalele pe stradă, în curte, în grădină sau nu se vor trezi cu ele în propriile case.