Casa Naţională de Pensii Publice, pe site-ul www.cnpp.ro, a pus la dispoziţia beneficiarilor o aplicaţie prin care orice persoană poate obţine informaţii cu privire la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.

Modul de operare este extrem de simplu: persoana interesată introduce data naşterii şi sexul (masculin/feminin) şi un cod de verificare afişat pe ecran.

În urma introducerii acestor date, pe ecran se afişează informaţii cu privire la data îndeplinirii condiţiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, a condiţiilor pentru pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

În plus, serviciul va arăta şi care este stagiul minim de cotizare pentru a ieşi la pensie, dar şi cât de mult va fi redusă pensia, în cazul în care persoana solicita pensia  anticipat parţială.

Informaţiile sunt calculate pentru condiţii normale de muncă în sectorul civil şi au caracter informativ.

Procedura de obţinere a unui cont online

Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii şi salvarea cererii nu este posibilă daca acestea nu sunt completate. Datele introduse trebuie să fie conforme cu realitatea.

După finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

Pentru obţinerea datelor de acces, după ce s-a tipărit cererea trebuie parcurse următoarele etape:

  • Se semnează cererea;
  • Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie
  • Cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator şi parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat de acesta în cerere.


Solicitantul trebuie să semneze apoi cererea şi să meargă cu ea la orice Casă Teritorială de Pensii împreună cu actul de identitate, unde aceasta va fi procesată. În urma procesării, solicitantul va primi pe adresa de email indicată un cont şi o parolă de utilizator cu ajutorul cărora va putea accesa oricând informaţiile personale, dar şi pe cele ale altor persoane în baza unor procuri eliberate în acest sens.

Stagiul de cotizare este certificat doar din aprilie 2001 până în prezent

Solicitanţii care deschid cont pe portalul CNPP pot afla informaţii referitoare la stagiul de cotizare realizat după data de 1 aprilie 2001, când a fost introdus sistemul de raportare electronică.

Totodată, pot fi aflate informaţii referitoare la data ieşirii la pensie, în funcţie de data naşterii, dar nu şi amănunte despre nivelul pensiei pe care ar urma să o primească solicitantul după ieşirea din activitate.

Vizualizarea datelor din sistemul public de pensii:

• datele din carnetele de muncă

• stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001

• informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori

• informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private

• informaţii referitoare la pensia comunitară

• informaţii referitoare la debitele din executare silită

• informaţii referitoare la fişa financiară

Beneficiarii serviciilor online ale portalului CNPP.ro sunt persoanele fizice. Acestea pot depune cereri privind pensiile şi asigurările sociale, evidenţa contribuabililor, sistemul de accidente de muncă şi boli profesionale şi pot vizualiza datele din sistemul public de pensii.