În lipsa unor spaţii destinate deşeurilor infecţioase, aşa cum se întâmplă în spitale sau în centrele de carantină, mulţi oameni aruncă măştile de protecţie folosite în primul coş de gunoi pe care îl întâlnesc în drum sau, mai rău, pe jos. Ministrul Mediului atenţionează cu privire la aceste practici dăunătoare. Potrivit lui Tanczos Barna, măsţile ar trebui să ajungă în gunoiul selectiv, pentru că ele sunt deşeuri medicale şi trebuie neapărat să fie neutralizate.

 

Întrebat cum trebuie oamenii să procedeze atunci când vor să scape de măştile de protecţie utilizate, ministrul Mediului a răspuns: „În niciun caz să nu o aruncaţi pe stradă. Măştile trebuie să ajungă în gunoiul selectiv, astfel încât să fie neutralizate”.

 

Potrivit ministrului, singurele deşeuri neutralizate „ca la carte” sunt deşeurile periculoase din spitale, însă cum oamenii nu îşi pot duce măştile de protecţie în locaţiile unde sunt arse produsele medicale, singura soluţie rămâne tomberonul.

 

Dacă nu găsim locuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor, este în regulă, atâta timp cât masca ajunge la gunoi, nu pe străzi, precizează ministrul.

 

„Cel mai important este ca masca să nu ajungă pe stradă. Dacă se aruncă la gunoi, în principiu nu o să mai ajungă nici la păsări. Fiecare groapă are obligaţia să acopere stratul de deşeuri din groapă cu pământ sau cu un material special conceput pentru aşa ceva, astfel că nu pot ajunge la păsări”, a explicat Tanczos Barna, la Digi24.

 

Ministrul Mediului a subliniat că pentru a putea scăpa definitiv de măştile de protecţie, atât de pe faţă cât şi din natură, este foarte important să ne vaccinăm împotriva Covid-19.

 

„Singura soluţie la nivel naţional şi la nivel mondial este vaccinare. Practic, prin vaccinare revenim la viaţa noastră normală de dinainte de pandemie şi pentru mine vaccinul asta conţine, viaţa normală, liberă, fără mască şi fără restricţii”, a conchis ministrul Mediului, Tanczos Barna.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro