Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică pe site-ul Guvernului un proiect de Ordonanţă privind modificarea Codului Rutier astfel încât şoferii şi bicicliştii să nu mai aibă voie să ţină în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil de înregistrare şi fotografiere în timp ce se află la volan.
”În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în proiectul elaborat de MAI.
”Ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia” este contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de până la 1200 de lei şi ridicarea permisului de conducere, în cazul şoferilor.
În expunerea de motive a proiectul de ordonanţă, ministerul aminteşte cazurile unor accidente grave provocate de şoferi care foloseau telefonul pentru a transmite live pe Facebook:
„La data de 12.10.2018 pe DN59, între localităţile Voiteni şi Jebel din judeţul Timiş, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în acelaşi sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul şoferului din primul autoturism şi a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care şi un copil de 3 ani) au fost transportate la spital. La data de 30.09.2018, pe strada Calea Bucureşti din municipiul Craiova, judeţul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul auto turismului şi-a pierdut viaţa. La data de 19.07.2018, în judeţul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor două.”
Acelaşi proiect prevede că şoferii îşi pot recupera permisul suspendat doar în urma unui examen de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie. Pentru cei care au o perioadă de suspendare de 90 de zile, examenul poate fi susţinut la cerere, după 30 de zile, pentru scurtarea perioadei de suspendare.
Sursa: www.banatulazi.ro