Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, dă semnale că în curând s-ar putea începe vaccinarea destinată copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Astfel, cu toate că, cel puţin momentan, nu ştim când va începe, în mod oficial, campania de vaccinare a copiilor, se estimează că la sfârşitul lunii mai sau la începutul lunii iunie am putea să vorbim despre o astfel de mişcare a autorităţilor. „În general, există un decalaj de circa o lună între o autorizare eliberată de FDA (Agenţia americană pentru Medicamente) şi eliberată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Deci, ne aşteptăm ca, probabil, sfârşit de mai – început de iunie să acorde şi Agenţia Europeană a Medicamentului această autorizare”, a declarat Valeriu Ghpeorghiţă, subliniind că în acea perioadă, calculată estimativ, ţara noastră ar putea să dispună de dozele necesare de vaccin pentru întreprinderea campaniei de vaccinare destinată copiilor.
Valeriu Gheoghiţă: „Din câte ştiu, avem peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer deja contractate, care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea şi pentru această grupă de vârstă”
Mai mult, coordonatorul campaniei de vaccinare din România s-a arătat optimist în legătură cu numărul de doze aflate în plan, adăugând că nu este nevoie de un nou contract, cele deja contractate fiind suficiente cât să acopere necesarul. „Ca să înţelegem, între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze. Putem să asigurăm sută la sută acoperire vaccinală. (…) Deci avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, acelaşi tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
Campania de împădurire din 2020, praf în ochi pentru electorat
Potrivit acestuia, din datele furnizate de compania Pfizer, „probabil că din luna iulie, dar nu ştim dacă vom şi primi aceste doze, vaccinul va fi condiţionat, deja reconstituit şi nu va mai fi nevoie de reconstituire cu ser fiziologic, este ‘ready to use’, se extrag doar dozele 0,3 ml din flaconul deja reconstituit, ceea ce va uşura, iarăşi, procesul de vaccinare”, a mai spus acesta, în cursul zilei de astăzi.
Sursa: www.zin.ro