Plăcuţe de înmatriculare doar cu buletinul! Este ceea ce promite o tipografie clandestină, apreciată de aproape 7.000 de români pe Facebook! Nimeni nu ştie unde sunt fabricate, de către cine şi în baza cărei legi - fabricanţii le trimit direct prin curier şi nu se întâlnesc niciodată personal cu clienţii. Oricine îşi poate comanda numere de înmatriculare, chiar şi hoţii de maşini, pentru că nimeni nu face nicio verificare. Poliţia s-a autosesizat.

 

Discuţie reporter - vânzător de plăcuţe înmatriculare:

 

Reporter: Vă sun în legătură cu un număr de înmatriculare, dacă mă puteţi ajuta...

Vânzător: Sigur!

Reporter: Pot să vă zic care e, sau cum facem?

Vânzător: Vă rog să îmi trimteţi o poză cu buletinul dumneavoastră pe Whatsapp, pe numărul acesta, şi să îmi specificaţi acolo ce doriţi. Adică un număr normal şi scrieţi numărul maşinii.

Reporter: Trebuie să vă dau şi alte acte? Să nu am probleme după aceea. De unde provine...

Vânzător: Nu trebuie să îmi daţi absolut nimic, pentru că nu se va cunoaşte diferenţa.

 

Am urmat întocmai instrucţiunile specificate pe pagina de Facebook apreciată de aproape 7.000 de români. Numerele de înmatriculare promise ar urma să ajungă prin curier a doua zi. Pe reţeaua socială nu apare locul unde acestea ar fi fabricate. Şefii de la Înmatriculări sunt uimiţi că există un astfel de serviciu care practică aceleaşi activităţi ca ei.

 

Silviu Arsenescu, şef Serviciu Înmatriculări, DRPCIV: Singurele servicii abilitate să confecţioneze plăci sunt atelierele existente pe lângă fiecare serviciu public comunitar, regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor.

 

În medie durează două zile eliberarea de plăcuţe conforme la Serviciile de Înmatriculări din ţară. Timp în care poliţiştii verifică inclusiv în baza de date cu maşini furate. În schimb, de pe Facebook îţi poţi cumpăra plăcuţe doar cu buletinul.

 

Ba chiar clienţii îşi pot lua numere cu litere distanţate, neconforme cu legea. Clienţii par a fi fericiţi şi chiar lasă recenzii în care recomandă serviciile.

 

Reporter: Nu ar avea voie cu numere distanţate?

Silviu Arsenescu şef Serviciu Înmatriculări, DRPCIV: Distanţate nu! Ele sunt periculoase şi pentru participanţii la trafic, nu se ştie dacă respectă întru totul standardul care priveşte condiţiile în care reflectă lumina sau alte condiţii tehnice. Forma şi conţinutul, caracterul, culoarea, vopseaua folosită... Mă îndoiesc că au acelaşi standard.

 

Proprietarii de maşini prinşi cu plăcuţe neconforme riscă amendă de până la 435 de lei.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro