Ministrul Energiei a vorbit la Digi24 despre piaţa energiei electrice din România în comparaţie cu alte ţări europene. Virgil Popescu spune că „România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din ţările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria şi Ungaria”.

 

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Vestea bună este că preţul pe piaţa europeană s-a cam stabilizat. Am în faţă preţurile medii. Tot ce s-a discutat că preţurile au crescut, n-au crescut în piaţa contractelor la termen care au fost încheiate anul trecut pentru anul acesta, ci în Piaţa Spot.

 

Anul trecut Piaţa Spot a fost foarte jos, la 40 de euro media pe megawatt, pentru că era pandemie. În urmă cu doi ani, a fost 50 şi un pic de euro. Acum, la 30 august, Piaţa Spot este 70 de euro/megawatt în România.

 

Vă pot da şi alte exemple de piaţă Spot. În Austria este 64 de euro, în Belgia - 62 de euro, Bulgaria - 58 de euro, Elveţia - 66 de euro, Portugalia - 69 de euro, România - 70 de euro, Serbia - 70 de euro, Slovenia - 70 de euro.

 

Cel mai scump este în Italia - 77 de euro/megawatt.

 

România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din ţările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria şi Ungaria.

 

Acolo nu este capacitate mare de import şi de export, pentru că o linie de 30 de kilometri nu a fost făcută la timp. Nici de austrieci, nici de unguri. Şi atunci nu ai de unde să iei. Piaţa ungară este identică cu piaţa românească.

 

Dacă vorbim de Piaţa Spot de azi, România este la 111 euro, Portugalia la 130 de euro, Ungaria la 113 euro, Spania la 130 de euro, Germania la 110 euro.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro