Structura este destul de asemănătoare cu cea din urmă cu aproape 25 de ani, împărţită pe trimestre
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat „echilibrarea” structurii anului şcolar următor, luând în calcul atât solicitările venite din partea societăţii civile, dar şi ţinând cont de Paştele din 2023. Concret, anul şcolar 2022-2023 ar trebui să înceapă în 5 septembrie, urmând să se încheie pe 16 iunie 2023, mai mult, astfel România se va apropia de media europeană, existând şi un echilbru între perioadele de şcoală şi cele de repaus.
„Avem o fragmentare mai puţin normală de o perioadă care este bine definită, aceea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanţă clară pentru elevi şi anul 2022-2023 vom propune ca această vacanţă să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare. Şi avem o a doua perioadă a sărbătorilor pascale: pentru anul 2022-2023 vom propune perioada 7-18 aprilie (n.r. Paştele din 2023 este pe 16 aprilie). Deci avem deja 2 vacanţe mari care împart în 3 secţiuni anul şcolar”, a declarat ministrul Cîmpeanu, la TVR 2.
Totodată, Sorin Cîmpeanu a subliniat că interesul elevilor e acela de a învăţa. „Avem printre cele mai scurte durate ale anului şcolar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul şcolar 2022-2023 şi a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri”, a mai spus ministru, adăugând că experţii în pedagogie au atras atenţia cu privire la necesitatea unui echilibru între perioadele de şcoală şi a celor de odihnă.
„Experţii spun că este benefic să existe perioade de şcoală, de învăţare, de 6-7-8 săptămâni, cu perioade de odihnă. Din această perspectivă, este foarte posibil să introducem în prima parte a anului şcolar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel”, dar şi o săptămână de vacanţă pentru toţi elevii, de la preşcolar la liceal. „Semestrul sau trimestrul sau „secţiunea” denumită generic, aşa cum am spus, se încheie pe 22 decembrie”, a completat ministrul. De altfel se ia în calcul şi o săptămână de vacanţă/pauză în februarie, astfel încât iubitorii sporturilor de iarnă să se poată bucura de acestea.
Iar ca noutate, a mai anunţat ministrul, este vorba de introducerea unei săptămâni verzi, „o săptămână în care elevii se poate învăţa în afara şcolii lucruri despre mediu”, iar aceasta ar putea fi poziţionată în luna mai, cea mai bună perioadă pentru astfel de activităţi în aer liber.
Varianta de structură de an şcolar împărţită pe semestre a fost introdusă în anul şcolar 1998-1999, până atunci elevii având trimestre, cu vacanţă de iarmă, vacanţă de primăvară (ce includea perioada sărbătorilor pascale), respectiv vacanţa de vară (15 iunie-15 septembrie).
Sursa: www.zin.ro