DNA l-a pus sub urmărire penală pe Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor. El este acuzat de trafic de influenţă şi participaţie improprie la spălare de bani. Anchetatorii spun că în perioada 2008 – 2014, în care era parlamentar şi avea funcţie de conducere în PNL, Relu Fenechiu ar fi cerut unei firme 4,3 milioane de euro pentru a facilita încheierea unui contract cu Ministerul Educaţiei. O parte din bani, 2,5 milioane de euro, ar fi primit-o în numerar. Relu Fenechiu a fost adus din penitenciar la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Acesta este al treilea dosar în care DNA îl anchetează pe fostul lider liberal. Relu Fenechiu execută 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în dosarul Transformatorul. Între 2002 şi 2005, acesta a cumpărat printr-o firmă transformatoare vechi din anii '70 şi le-a revândut, pretinzând că sunt noi, societăţii de stat Electrica Moldova. În rechizitoriu, procurorii au spus că 99% din transformatoarele au rămas în stocul Electrica Moldova, pentru că nu au putut fi folosite. Prejudiciul a fost de peste 7,5 milioane de lei. Recent, Relu Fenechiu a făcut cu procurorii un acord de recunoaştere într-un alt dosar, în care era de asemenea acuzat de trafic de influenţă în vederea favorizării unui contract cu Ministerul Justiţiei. Înţelegerea i-a adus o pedeapsă de trei ani şi 10 luni.

 

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul
FENECHIU RELU, la data faptelor deputat în Parlamentul României şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- trafic de influenţă,
- participaţie improprie la infracţiunea de spălare a banilor.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2014, suspectul Fenechiu Relu, în calităţile menţionate mai sus, a pretins şi a primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finanţarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă şi derularea acestuia în bune condiţii.
Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenţia sa la persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale, asupra cărora avea influenţă la acel moment.
O parte din suma de bani pretinsă, respectiv 2.500.000 euro, a fost remisă în numerar suspectului, în două tranşe, printr-un intermediar.

În continuare, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei circuitul financiar al sumelor de bani şi beneficiarul real al acestora, suspectul Fenechiu Relu a solicitat ca restul banilor să fie viraţi în conturile a două societăţi comerciale în baza unor contracte de consultanţă ce atestau operaţiuni comerciale fictive. De precizat este faptul că semnatarii documentelor nu au avut cunoştinţă de înţelegerea dintre suspect şi reprezentanţii societăţii beneficiare a contractului anterior menţionat, întocmind actele la solicitarea acestuia din urmă.
Suspectului Fenechiu Relu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Anterior, inculpatul Fenechiu Relu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitivă de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate, iar ulterior într-un dosar separat a fost sesizată instanţa de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei având ca obiect comiterea altor fapte de către acelaşi inculpat.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.