Ministrul Educaţiei a anunţat regulile pentru redeschiderea şcolilor şi vaccinarea copiilor, după şedinţa de la Guvern, prezidată de premierul Cîţu, la care au mai participat ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă, secretarul de stat Raed Arafat, medicul Valeriu Gheorghiţă şi Adriana Pistol, şefa Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

 

Principalele declaraţii ale premierului Florin Cîţu:

 

  • Am avut două lucruri pe care le-am spus la început şi rămân ferm: vreau ca anul acesta anul şcolar să înceapă cu prezenţa fizică şi să rămână cu prezenţa fizică. Avem tot ce ne trebuie pentru acest lucru. Anul trecut nu aveam vaccin. Este important pentru mine, după discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii despre impactul.
  • Al doilea lucru, vreau ca festivităţile de deschidere a anului şcolar să fie cât mai aproape de normal. Este o zi importanţă din viaţa fiecărui elev.
  • Am avut o discuţie bună referitoare la teste, la vaccinarea personalului din învăţământ. Personalul din sistemul Sanitar, Învăţământ, MAI, MAPN trebuie să se vaccineze sau să fie testat.

 

Principalele declaraţii ale ministrului Sănătăţii:

 

  • Ca urmare a discuţiei am agreat că prioritate este menţinerea şcolilor cât mai mult posibil. Trebuie să avem în vedere că acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur, astfel încât transmiterea la acesta vârstă să rămână mică.
  • Purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie, însă în spaţiile deschide nu va mai fi obligatorie. Activităţile sportive, încurajăm să aibă loc în spaţii deschise.

 

Principalele declaraţii ale ministrului Educaţiei:

 

  • Practic, toţi am agreat ca şcolile să se deschide primele şi să se închidă ultimele. Am agreat că vom ţine şcolile deschise până la pragul de şase la mie.
  • Peste pragul de şase la mie, sigur că apar o seria de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi sau cadre didactice, dar vor pune în evidenţe beneficii pentru cei vaccinaţi. Peste pragul de şase la mie, lucrurile se vor întâmpla separat, iar la carantină se opreşte întreaga activitate. Eu personal sper că nu vom ajunge la pragul de şase mie.
  • Luăm în calcul ca preşcolarii să poată participa la procesul educaţional la peste 6 la mie. Elevii mai mari trebuie să treacă în online. De la clasa a VII-a până la clasa a XII-a, respectiv a XII-a vom vedea dacă modificăm regula şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi să vină la şcoală cu prezenţă fizică.

 

 

Sursa: www.biziday.ro