Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că prevederea potrivit căreia tinerii care nu au reuşit să ia bacalaureatul se pot înscrie la facultate este ”proastă” şi a fost luată ”în folosul mafiei universitare”.

”Soluţia este proastă, adică intrarea la facultate fără bacalaureat. Se putea face foarte bine la nivelul liceelor”, a spus şeful statului.

Băsescu a afirmat că la nivelul liceelor s-ar fi putut introduce un an în plus pentru absolvenţii care nu au promovat bacalaureatul, iar în acel an să se studieze materiile care sunt probe la acest examen.

Sunt convins că la nivelul liceelor s-ar fi găsit resurse umane şi mulţi dascăli, fiind plătite orele, ar fi vrut să participe într-un astfel de program”, a spus preşedintele.

Potrivit şefului statului, acest lucru ar fi ca ”un târg”, întrucât absolvenţii care nu au luat bacalaureatul trebuie să îşi plătească facultăţile, în schimb, dacă ar fi rămas un an în plus la liceu, aceştia nu ar fi plătit nimic.

Deci, dintr-un lucru necesar pentru copiii care nu au luat bacalaureatul, PSD a reuşit să facă o afacere în mod deosebit pentru universităţile private care nu mai aveau studenţi”, a spus el.

Preşedintele a susţinut că aceasta este o soluţie ”murdară, exact de tip PSD”.

”Pentru ce să duci copiii aştia fără bacalaureat în universitate. Le iei banii în loc să-i laşi pe lângă licee. (...) S-a făcut un lucru necinstit, umilitor pentru copii, umilitor pentru familii şi strict în folosul mafiei universitare”, a spus Băsescu.

El a precizat că sunt universităţi care au spus că nu preiau tineri în acest mod, adăugând că este convins că în mod deosebit universităţile private ”cu lobby-ul pe care îl au în Parlament şi în PSD” au rezolvat această problemă.

Le-a oferit acum PSD posibilitatea să continue să aibă studenţi, deşi nu au valoare”, a spus el.

Şeful statului crede că prin această soluţie s-a făcut o mare greşeală în detrimentul generaţiei tinere.