Veşti bune pentru mii de români care se confruntă cu o formă uşoară sau medie de Covid-19. Ministrul Sănătăţii a anunţat, cu puţin timp în urmă, că tratamentul ambulatoriu cu Favipiravir a fost aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel că mulţi pacienţi vor putea avea acces la acesta, fără a mai fi nevoie de spitalizare.

 

Pacienţii cu forme uşoare de Covid-19, o şansă în plus la tratament

În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătăţii anunţa că va analiza posibilitatea aprobării folosirii antiviralului Favipiravir în regim ambulatoriu, astfel că persoanele care nu au o formă gravă de Covid-19 să poată urma acest tratament acasă. Instituţia a anunţat că această posibilitate va fi evaluată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, urmând să emită o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România, având o utilizare restrictive, într-un context în care spitalele sunt supraaglomerate, iar sistemul sanitar nu mai face faţă.

 

Astfel, în urmă cu câteva ore, ministrul Sănătăţii a anunţat că această decizie a fost aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, urmând ca pacienţii cu Covid-19 care întrunesc condiţiile pentru a urma tratamentul cu Favipiravir să primească la recomandarea medicului tratamentul în regim ambulatoriu. Cseke Attila a subliniat faptul că acest antiviral poate fi eliberat doar din farmaciile cu circuit din cadrul spitatelor.

 

„Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care s-a completat Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Practic, este vorba despre faptul că, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului, vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare”, a declarat Cseke Attila luni, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

 

Medicamentul nu va fi compensat

În cadrul aceleiaşi intervenţii, ministrul Sănătăţii a explicat că acest tratament se va putea obţine pe baza unei autorizaţii de nevoi speciale , neavând autorizaţie de punere pe piaţă la solicitarea producătorului, astfel că nu va putea fi compensat. Mai mult, acesta va putea fi achiziţionat de către pacient, doar după ce va fi consultat de medicul din spital, care va considera că pacientul prezintă o formă uşoară sau medie, care poate fi tratată la domiciliu.

 

„Drept urmare, nu poate fi acordat pe gratis în sistemul farmaciilor. De asemenea, acest medicament este introdus în România pe o autorizaţie de nevoi speciale, deci nu are autorizaţie de punere pe piaţă solicitată de către producător. (…)

 

Practic, la prezentarea în unitatea sanitară cu paturi în spital, medicul specialist, medicul de boli infecţioase, are două posibilităţi: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital şi să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, în funcţie de stadiul pacientului ori, dacă constată că acest pacient are forme uşoare, pentru că acest medicament (…) poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme uşoare, atunci şi consideră că tratamentul poate continua în afara spitalului în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci poate prescrie şi se poate livra din farmacia cu circuit închis a spitalului acest medicament şi pacientul în acest caz pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu, ceea ce înseamnă, din acest punct de vedere, o degrevare a sistemului spitalicesc”, a mai precizat Cseke Attila.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro