Este cod galben de cantităţi însemnate de apă în masivele nordice şi vestice, iar ploile vor continua şi în zilele următoare. Totodată, vom trece brusc de la vreme de primăvară, la temperaturi de iarnă şi la ger dimineaţa şi noaptea. Sâmbătă dimineaţă vor fi minime de minus 19 grade Celsius.

 

Prognoza pe următoarele zile arată că răcirea accentuată va începe în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie), astfel că, până în 17 februarie vor fi temperaturi maxime de -4...-2 grade şi minime de aproximativ -15 grade, nopţile devenind geroase.

 

Vorbim de o schimbare bruscă de temperatură de aproximativ 15 grade în câteva zile.

 

Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 că întreaga Europă se confruntă cu modificări bruşte de temperatură, în condiţiile în care masa de aer rece din Arctica a coborât spre sudul continentului.

 

"Ajungem la contraste termice surprinzătoare pe parcursul chiar a câteva ore.

 

Este vorba despre un efect al circulaţiei aerului de la nivelul Polului Nord, din zona Arctică, în atmosfera joasă şi înaltă s-a perturbat această circulaţie care  menţinea aerul rece în Arctica. Astfel, aerul rece poate pătrunde mai uşor spre sud, iar pe măsură ce aerul cald dinspre sud a pătruns în Arctica avem şi acolo temperaturi mai mari, cu efect asupra menţinerii gheţii la un nivel mult mai scăzut pentru această perioadă a anului.

 

Toate au perturbat mersul obişnuit al tipurilor de circulaţie dinspre vest spre est şi variaţiile de la nord la sud.

 

Şi în America de Nord, şi în Siberia avem această pătrundere de aer foarte rece.

 

Sunt perturbaţii în schimbul de căldură între Arctica şi zona tropicală", a explicat Bojariu.

 

Potrivit climatologului, aceste schimbări de temperatură vor avea efecte puternice asupra sistemului nostru imunitar.

 

"Va trebui să fim atenţi, mai ales că acest efort de adaptare bruscă poate avea efect asupra sistemului imunitar. Imunitatea poate scădea în aceste etape de tranziţie şi va trebui să luăm măsuri mai ales în contextul pandemiei", a adăugat climatologul.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro