ANM a emis un cod portocaliu de ninsoare şi vânt pentru mai multe zone. Este vorba de ninsori la munte, la înălţimi de peste 1.700m.

 

COD PORTOCALIU

 

Interval de valabilitate: 04 ianuarie, ora 18:00 – 05 ianuarie, ora 08:00

Fenomene şi zone vizate: viscol puternic şi ninsori abundente în Carpaţii Meridionali, la peste 1700 m altitudine

 

Pe crestele Carpaţilor Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80...110 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii sub 50 m.

 

Notă: În Carpaţii Orientali şi Meridionali va continua să ningă şi pe parcursul zilei de marţi (5 ianuarie), dar în general slab cantitativ.

 

În plus, este în vigoare şi un cod galben de vreme rea:

 

COD GALBEN

 

Interval de valabilitate: 04 ianuarie, ora 14:00 – 05 ianuarie, ora 08:00

Fenomene vizate: ploi abundente; intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ şi viscolite la altitudini de peste 1700

 

Zone vizate: conform textului şi hărţii

 

În intervalul menţionat, va ploua în toată ţara, iar în vestul şi nordul Olteniei, nordul Munteniei şi sudul Banatului se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi local 25...35 l/mp şi izolat 40...60 l/mp.

La munte vor fi precipitaţii mixte, iar la altitudini de peste 1700 m, în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea instensificări cu rafale, în general, de 60...80 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

 

 

 

 

 

Sursa: www.realitatea.net