PSD se pregăteşte de lansarea unui nou pachet social pentru categoriile vulnerabile şi de măsuri pentru creşterea pensiilor şi a salariilor.

 

Aceste măsuri ar urma să fie anunţate după şedinţele pe care sociali democraţii le au programate la mare, săptămâna următoare.

 

Potrivit unor surse, salariul minim pe economie ar urma să fie majorat, de la 1 ianuarie anul următor, până la 2850 de lei sau să ajungă chiar până la 3000 de lei.

 

Pensia ar putea să fie şi ea indexată cu rata inflaţiei, adică aproximativ 15%.

 

Doina Pârcălabu, fost şef al Casei de Pensii, a comentat declaraţiile autorităţilor din ultimele zile privind lipsa banilor din Pilonul 2 de Pensii. Unde au dispărut banii de pensie a milioane de români şi la ce riscuri ne expunem. Iată concluziile.

 

7 miliarde de lei au dispărut de la începutul acestui an din conturile românilor care contribuie la Pilonul 2 de pensii. Unde sunt banii, nicio instituţie a statului român pare că nu ştie. Guvernul cere măsuri din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Fondurile Private de Pensii transmit, însă, că pierderea va fi recuperată în timp.

"Dacă discutăm de banii acumulaţi pentru pensiile private obligatorii de către cei aproape 7.8 milioane de participanţi care sunt gestionaţi de cele 7 fonduri, atunci ar trebui să nu avem îngrijorări.

 

Pentru că avem o instituţie numită de Parlament care are ca şi atribuţie supravegherea acestor fonduri, inclusiv modalităţile în care aceştia îşi constituie garanţii şi cum îşi investesc fondurile pe care le încasează lună de lună.

 

Pentru că discutăm de sume care se deduc din Pilonul 1 de pensii, practic în fiecare lună veniturile se diminuează cu aceste sume.

 

Mă uitam pe statistici şi la nivelul lunii mai pe sumele transferate pe cele 7 fonduri sunt 891,411,369 de lei, care reprezintă sume importante şi de acea ele trebuie gestionate corect.

 

În ceea ce priveşte Pilonul 2, în prezent el funcţionează în mod activ pe partea de acumulări şi mai puţin pe partea de livrări de beneficii.

 

Iar în ceea ce priveşte modalitatea de plată, în situaţia în care persoanele care îndeplinesc condiţia de vârstă standard vor solicita restituirea sumelor suntem în urmă în ceea ce priveşte emiterea şi aprobarea legii privind modalitatea de  plată a unităţilor. (...)

 

Nu este vorba despre un furt, ci despre rentabilitatea plasamentelor", a explicat Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii, în emisiunea News Magazine de la Antena 3.

 

 

 

Sursa: www.antena3.ro