Senatul vine cu veşti bune! Se anunţă zile libere pentru părinţi când se închid şcolile. Legea este adoptată, iar angajatorul este obligat să te plătească.

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect ce prevede acordarea unor zile libere părinţilor, pentru a-şi putea supraveghea copii, în situaţia închiderii temporare a şcolilor, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile ori a altor situaţii extreme anunţate de autorităţi. Propunerea a fost adoptată în plenul Senatului cu 64 de voturi ”pentru”, 19 abţineri şi trei voturi ”împotrivă”. Articolul 1 al proiectului legislativ prevede că: „ Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt arondaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu”.

Iniţiatorii proiectului, mai mulţi membrii ai PSD-ALDE, propun ca zilele libere să fie acordate pe toată perioada în care oamenii legii decretează închiderea şcolilor. De menţionat este că zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinţi, adică a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplică în baza unei declaraţii pe propria răspundere, ce este semnată de ambii părinţi, excepţie de la regulă făcând familiile monoparentale.

Conform Codului Muncii, în cazul unor evenimente familiale speciale, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil ori prin regulamentul intern.

Evenimentele speciale:

  • la căsătoria salariatului – 5 zile
  • la căsătoria unui copil – 2 zile
  • la naşterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de
    puericultura
  • la decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor – 3 zile
  • la decesul bunicilor, fraţilor, surorilor – 1 zi
  • donatorii de sânge conform legii
  • la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile
  • 30 de zile – concediu fără plată pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diploma în învăţămantul superior