Dacă ajungem la cel mai grav scenariu, acela al unei creşteri exponenţiale a cazurilor de coronavirus, e posibil ca şcoala să nu înceapă la timp, adică la 14 septembrie. Premierul Ludovic Orban îi avertiza săptămâna trecută pe cei implicaţi în sistemul de educaţie să fie pregătiţi de reînceperea cursurilor doar online. Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat luni seara la Digi24, când va fi luată o decizie în privinţa şcolilor.

 

Nelu Tătaru a spus că în gestionarea pandemiei din perioada verii se vor face evaluări pentru fiecare etapă, iar în funcţie de rezultatele acestora, autorităţile vor şti ce măsuri trebuie să ia în septembrie, atunci când va începe noul an şcolar. Ministrul Sănătăţii a îndemnat la prudenţă şi a spus că deciziile cu privire la reîncepere activităţii didactice vor fi luate spre sfârşitul verii.

 

Ministrul sănătăţii a spus că există un grup de lucru, o comisie mixtă la nivelul Ministerului Educaţiei, sub conducerea vicepremierului Raluca Turcan, care va pregăti măsuri pentru gestionarea începutului anului şcolar.

 

„Eu am spus încă de la început, ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, iar în apropierea lunii septembrie vom vedea şi cum prognozăm o următoare perioadă, inclusiv începutul anului şcolar. De o săptămână jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan, este o comisie mixtă cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, anumite direcţii, care pregătesc reînceperea anului şcolar. Avem scenarii, de la cele mai sumbre până la cele adaptate”, a spus Nelu Tătaru.

 

Întrebat care i-ar fi recomandarea în acest moment, Nelu Tătaru a spus că sfatul lui ar fi unul precaut. „În acest moment, pentru toată lumea, înseamnă să ne revenim, să respectăm... Nu mă gândesc (la începerea şcolilor - n.r.), noi adaptăm evoluţia. La apropierea începutului anului şcolar, să spunem sfârşitul lunii august, o să spunem ce putem să facem în 15 septembrie sau cum suntem. Pregătim acest moment, cu tot ce înseamnă măsuri. Sfatul ar fi cel precaut. Noi acum avem de gestionat o a doua cocoaşă a acestui primului moment pandemic. Ne-am bucurat un pic cam devreme, am trecut-o în alt registru un pic cam devreme”, a explicat Nelu Tătaru.

 

„Venim cu o economie în care fiecare din aceste activităţi care stau în spatele fiecărui ministru de resort vor să se redeschidă. Le putem redeschide în cadrul anumitor norme, principii de funcţionare şi desfăşurare care trebuie respectate”, a punctat ministrul sănătăţii, avertizând că în cazul unei creşteri exponenţiale a cazurilor comunitare ar putea fi amânate alte relaxări aşteptate, cum ar fi redeschiderea restaurantelor, a piscinelor, a teatrelor, cinematografelor, stadioanelor pentru public etc.

Coronavirusul circulă prin aer în spaţiile închise şi îi contaminează pe cei care nu sunt protejaţi, a avertizat de curând un grup de 239 de experţi internaţionali, într-o scrisoare adresată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cercetătorii spun că au ajuns la concluzia că virusul rămâne în aer în particule mici, odată expirate de un bolnav, şi poate infecta alte persoane din încăperi, fiind dus mai departe inclusiv prin sistemele de aerisire şi ventilaţie. Asta ar însemna că particulele de coronavirus ajunse în aerul din baruri, restaurante, săli de cazino, biserici, dar şi din şcoli au puterea de a infecta cel puţin persoanele care nu poartă mască.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro