Noul Cod Rutier 2019 a intrat în vigoare pe 12 octombrie şi prevede pedepse usturătoare. O greşeală din trafic îi poate lăsa pe şoferi fără permis auto pentru un an.

 

Codul Rutier 2019 a intrat în vigoare pe 12 octombrie. Pe lângă regulile legate de existenţa telefonului în mâna şoferului, în timpul mersului, care sunt deja clare, se va modifica ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Iniţiatorii proiectului de lege susţin că aceste măsuri pot ajuta la prevenirea accidentelor rutiere şi vor fluidiza traficul. Mai clar, cei care nu depăşesc regulamentar se vor trezi cu permisul auto suspendat pentru o perioadă de 90 de zile. În prezent, conducătorilor auto li se suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

 

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu -amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier, ori tramvai următoarele fapte: f) nerespectarea regulilor privind depăşirea”, este notat în proiectul de lege.

 

Şoferii cu alcool la bord, pedeapsă mai mare

 

În plus, cei care conduc sub influenţa alcoolului, vor pierde dreptul de a conduce pentru un an. Legislaţia de acum prevede o perioadă maximă de suspendare de 90 de zile.

 

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 1 an de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de a conduce sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, este legea.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro