Angajaţii firmelor cu activităţi de curăţenie, precum măturatul străzilor şi îndepărtarea zăpezii, dar şi curăţenia în anumite spaţii, dezinfecţia şi deratizarea, precum şi angajaţii firmelor cu activităţi de extracţie a diverselor minerale si materiale, precum azbest, roci asfaltice si bitum solid natural, ca şi pietre preţioase, vor avea 10 ani impozit zero pe veniturile din salarii. Condiţia este însă ca angajatorul să le asigure salarii minime lunare de 3.000 lei, regulă aplicată angajaţilor din construcţii.

 

Facilitatea a fost introdusă de senatorii din comisiile de specialitate prin amendarea OUG 19/2019.  De ce este important: Pentru a stimula domeniul construcţiilor, prin Ordonanţa de Urgenţă (OUG) nr. 114/2018, pe o perioadă de zece ani, până la sfârşitul anului 2028, salariaţii ai căror angajatori desfăşoara activităţi în domeniul construcţiilor sau în domeniile de producere a materialelor pentru construcţii vor beneficia de scutire de impozit pe venit, reducerea cu 3,75% a contribuţiei la sistemul de pensii, scutirea contribuţiei de sănătate, aceste persoane fiind asigurate la sistemul de sănatate fără plata contribuţiei.

 

Mai este important: Veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, trebuie să fie cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei lunar inclusiv şi să fie realizate în baza contractului individual de muncă. Pentru angajatori se acordă reducerea cotei de contribuţie asiguratorie pentru muncă la 0,3375%.

 

In cadrul comisiei pentru energie, senatorii PSD, susţinuţi de partenerii de coaliţie de la ALDE, au încercat să introducă în OUG 114 un amendament prin care de scutirea de impozite pe venit să beneficieze şi angajaţii firmelor de deszăpezire. Majoritatea de guvernământ propunea completarea categoriei de firme cu angajatorii care ”desfăşoară activităţi de deszăpezire şi întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă, cuprinse la codul CAEN 8129”, însă OUG 114 a fost adoptată de Parlament fără nicio modificare. La începutul anului, Guvernul a adus modificări ordonanţei respective prin OUG 19/2019, care, ajunsă la Parlament, a fost recent amendată la în comisia de buget de la Senat.  În prezent, OUG 114 prevede că, pentru ca angjaţii să nu mai plătească impozit pe salarii, firmele angajatoare trebuie să aibă ca obiect de activitate şi cod CAEN pentru construcţii sau pentru producţie de sticlă, cărămidă, ţiglă, beton, mortar, materiale plastice pentru construcţii, uşi şi ferestre din metal, construcţii metalice şi altele.

 

Senatorii din comisia de buget au adăugat la categoria actvităţilor pentru care pot beneficia de scutirea impozitului e venituri din salarii şi codurile CAEN 8129 - Măturatul străzilor şi îndepărtarea zăpezii şi gheţii şi 0899 - Alte activităţi extractive n.c.a. Codul CAEN 8129 Alte activitati de curatenie n.c.a. include activităţi precum cele de curăţenie şi întreţinere a piscinelor; curăţenie a trenurilor, autobuzelor, avioanelor; curăţenie a interiorului cisternelor rutiere şi maritime; activităţi de dezinfectare şi deratizare; curăţarea sticlelor; măturatul străzilor şi îndepărtarea zăpezii şi a gheţii. Această clasă exclude controlul dăunătorilor din agricultură, curăţarea automobilelor, spalătorii auto, prevăzute la alte coduri. Serviciile de gestionare a deşeurilor şi salubritate se regăsesc şi ele la alte coduri CAEN, dar autorii amendamentelor arată că ”pentru a păstra forţa de muncă şi pe timpul iernii, este necsară cuprinderea explicită în domeniul facilităţilor prevăzute în OUG 114/2018 şi a ”activităţii de întreţinerea drumurilor publice pe timpul iernii, inclusiv deszăpezire”, desfăşurată de firmele care au ca principale activităţi cele de la COD CAEN 42”. Anterior, preşedintele comisiei pentru energie din Senat a subliniat de mai multe ori că amendamentul a fost formulat la solicitarea consiliilor judeţene, care au în subordine astfel de companii.  

 

Codul CAEN 0899 Alte activitati extractive include extracţia diverselor minerale si materiale: materiale abrazive, azbest, pudre de siliciu fosil, grafit natural, steatit (talc), feldspat, asfalt natural, roci asfaltice şi bitum solid natural; pietre preţioase, cuarţ, mică etc. Toate firmele respective ar trebui să respecte condiţia, impusă firmelor din construcţii, ca activităţile respective să consituie cel puţin 80% din cifra de afaceri. Dacă va fi votată cu aceste amendamente în plenul Senatului, OUG 19/2019 mai trebuie dezbătută apoi şi în Camera Deputaţilor, unde ar putea suferi alte modificări.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro