Simularea Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a continuă joi cu proba la matematică, iar elevii care participă la simularea Balcaureatului au evaluare la istorie pentru profilul umanist şi la matematică pentru cel real.  

La simularea Examenelor Naţionale participă peste 450.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a, probele fiind susţinute în şcolile în care aceştia învaţă.

Simularea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului a început luni cu proba scrisă la limba şi literatura română, iar marţi, elevii de la şcolile sau din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale au susţinut proba la limba maternă.

Elevii clasei a VIII-a au joi ultima probă de la simularea Evaluării Naţionale, la matematică.

Simularea examenului de Bacalaureat este susţinută joi atât de elevii clasei a XII-a, cât şi de cei din clasa a XI-a, testarea fiind la istorie pentru profilul umanist şi la matematică pentru cel real.

Ultima probă de la simularea Bacalaureatului va fi susţinută vineri doar de elevii clasei a XII-a, care au testare, la alegere, în funcţie de profil şi specializare, la una dintre materiile biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie şi psihologie.

Rezultatele vor fi afişate în 31 martie, la unităţile de învăţământ, şi vor fi analizate prin discuţii cu elevii, dezbateri în clasă, şedinţe cu părinţii şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea îmbunătăţii performanţelor şcolare.

Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog, potrivit Ministerului Educaţiei.

În urma analizei rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Subiectele sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen şi parcurse până la această dată.

Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea, potrivit Ministerului Educaţiei.

Anul trecut, rata de prezenţă la simularea Evaluării Naţionale a fost de  90,71 la sută (169.632 de elevi participanţi), iar procentul mediilor peste 5 s-a situat la 30,58 la sută.

În ceea ce priveşte simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, rezultatele din 2016 indică o rată de promovare (medie generală peste 6 şi note peste 5 la toate probele) de 28,51 la sută la clasa a XI-a, respectiv 38,39 la sută la clasa a XII-a.

Probele de la examenul de Bacalaureat, susţinute din 6 iunie până în 30 iunie

Cursurile pentru clasa a XII-a se vor încheia în 26 mai.

Pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat, înscrierile vor avea loc în perioada 22 - 26 mai. Examenul de Bacalaureat va începe cu probele orale şi de competenţe, respectiv limba română (6-7 iunie), limba maternă (8-9 iunie), competenţe digitate (9, 12-13 iunie) şi limbă străină (16-17 iunie).

Probele scrise vor începe în 26 iunie cu limba şi literatura română, 27 iunie - limba şi literatura maternă,  28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), 30 iunie - proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.