Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a promis omologului său de la Chişinău, Nicolae Timofti, că România va creşte semnificativ importul de vinuri şi producţie agricolă din Republica Moldova ca urmare a embargoului impus de Federaţia Rusă.
Cei doi şefi de stat au avut miercuri o convorbire telefonică în care Traian Băsescu a informat despre disponibilitatea României de a majora importurile de producţie vinicolă şi agricolă, a declarat într-un briefing purtătorul de cuvânt al preşedintelui Timofti, Vlad Ţurcanu.
„Este un mesaj politic pe care cei doi preşedinţi îl transmit guvernelor. Urmează ca toate chestiunile tehnice să fie stabilite de executive şi de către societăţile comerciale antrenate în activităţi de import-export”, a declarat Vlad Ţurcanu
„Importurile de către România de vinuri şi produse agricole vor creşte substanţial ca urmare a voinţei politice exprimate de preşedintele României Traian Băsescu”, a precizat acesta.
Ţurcanu a mai anunţat că tema embargoului impus de Rusia a fost discută miercuri de Nicolae Timofti şi cu noul ambasador al UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. ‘Ambasadorul european a declarat că orice presiune politică sau economică împotriva statelor membre ale Parteneriatului Estic din cauza angajamentelor faţă de UE este inacceptabil’, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti.
Miercuri, Timofti a calificat drept ‘act neprietenesc’ embargoul la producţia vinicolă moldovenească anunţat de Federaţia Rusă.
Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor a anunţat să sistează importul de producţie vinicolă din Republica Moldova, invocând calitatea acestora şi prezenţa unor substanţe dăunătoare.
În anul 2012 Republica Moldova a exportat producţie vinicolă în valoare de 210 milioane de dolari, dintre care aproximativ 29% (peste 60 de milioane de dolari) au ajuns pe piaţa rusă, potrivit datelor oferite de Banca Naţională. Alte pieţe importante pentru producţia vinicolă moldovenească sunt Belarus (22% din total) şi Ucraina (14%). În 2012 România a importat din Republica Moldova producţie alcoolică în valoare de 4,26 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 2% din exporturile moldoveneşti
Rusia a mai interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Atunci, aproximativ 75% din producţia alcoolică exportată era destinată acestei pieţe, faţă de nici 30% în prezent. Revista rusă Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul ‘războaielor economice’ purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.